avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul isi bate joc: concediu legal... fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul isi bate joc: concediu legal... fara plata

Am o problema ,sunt angajata la o firma acum trebuie sa-mi dea concediu de odihna si zice odihna fara plata #-o nu cred ca au dreptul la asa ceva.nu-mi dau cat am nevoie la ora actuala am dreptul la 15 zile ,oricum ca restul de 6 nu le pup si nici banii .ce drepturi am eu?suntem chiar bataia lor de joc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:41, 20 Iunie 2010
Aveti toate drepturile si obligatiile ce decurg dupa si din semnarea contractului individual de munca.Recititi contractul. Problemele se rezolva pe cale amiabila (de preferat) sau in instanta.

succes
Aveti dreptul la zile de concediu legal atatea cate sunt scrise in contractul individual de munca – in conditiile in care ati lucrat un an; altfel, nr-ul de zile pt concediu se va calcula in functie de lunile lucrate. Concediul de odihna se plateste…

Dar: ati facut o cerere scrisa catre angajator? In doua exemplare – unul sa ramana la dv, cu nr de inregistrare, semnatura angajatorului si stampila societatii… Angajatorul trebuie sa aprobe cererea – sau nu – scriind clar ca accepta pt perioada cutare sau, la fel de clar sa scrie ca nu se aproba pt perioada, ci pentru alta perioada (pt ca exista cazuri in care poate motiva ca are nevoie de dv).
Singura certitudine este ca aveti dreptul la concediu de odihna (si la indemnizatie concediu de odihna), dar nimeni nu poate obliga angajatorul sa aprobe concediul in perioada in care doriti dv.

Una dintre obligatiile angajtorului este si aceea de a stabili – la inceputul fiecarui an – un “plan pentru concediul de odihna al angajatilor”. Altfel spus, fiecare angajat va fi intrebat – la inceput de an – cand preconizeaza ca va dori concediu… (dar putini angajatori fac asta).
Daca nu gasiti intelegere la angajator faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea CIM.
janinando a scris:

Am o problema ,sunt angajata la o firma acum trebuie sa-mi dea concediu de odihna si zice odihna fara plata #-o nu cred ca au dreptul la asa ceva.nu-mi dau cat am nevoie la ora actuala am dreptul la 15 zile ,oricum ca restul de 6 nu le pup si nici banii .ce drepturi am eu?suntem chiar bataia lor de joc?

Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.
Este un drept fundamental consacrat in Constitutia tarii.

1. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

2. Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihnă gekadox gekadox Cei de la firma la care lucrez vor să trimită în concediu de odihnă un sector întreg de angajați. Marea majoritate, printre care și eu, nu dorim sa ... (vezi toată discuția)
Platirea concediului pe anul in curs MacsimMihai MacsimMihai Buna seara...am facut o cerere pentru un avans pe banii de concediu pt anul 2011, concediul nefiind luat si am fost refuzata. Are dreptul angajatorul sa ma ... (vezi toată discuția)