janinando a scris:
Am o problema ,sunt angajata la o firma acum trebuie sa-mi dea concediu de odihna si zice odihna fara plata #-o nu cred ca au dreptul la asa ceva.nu-mi dau cat am nevoie la ora actuala am dreptul la 15 zile ,oricum ca restul de 6 nu le pup si nici banii .ce drepturi am eu?suntem chiar bataia lor de joc?
Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal,
concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.
Este un drept fundamental consacrat in Constitutia tarii.
1. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
2. Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.