Stabilirea dreptului de proprietate asupra masinii nu il va exonera pe frate de plata reparatiilor masinii - el a "accidentat" masina, si nu pe proprietar...;)
De platit tot va plati - ca va fi proprietarului real sau celui caruia i-a imprumutat masina.
Astfel, ca sa nu se complice in anevoioase proceduri judiciare, ar fii mai bine sa plateasca, urmand ca adevaratul proprietar (daca e asa) sa se intoarca in regres impotriva celui care a imprumutat masina si a beneficiat de banii platiti pentru reparatie.
Dar asta e problema lui, a proprietarului, si nu a fratelui tau.
Pai... plata reparatiilor masinii se datoreaza catre proprietar, adevaratul proprietar, nu? In ce baza ii poate cere altcineva aceste sume?
Mai mult, daca proprietarul are dreptul la despagubiri din partea celui care a accidentat masina si fratele apuca deja sa plateasca altei persoane neproprietar, i se mai pot cere inca o data acele sume. Sau altele. Ce ma intereseaza pe mine, proprietar, ca ai dat niste bani pentru acele reparatii vecinului meu? Sau unui cunoscut comun? L-ai crezut pe cuvant? Cum ti-a dovedit el ca ii dadusem bunul lui?
Intelegi de ce cred eu ca e relevanta chestia cu proprietatea?
Daca imprumut un bun vecinului meu si el il da alcuiva, temporar, timp in care bunul meu este avariat, eu am 2 posibilitati: sa ma indrept impotriva vecinului (pentru ca bunul era atunci in grija lui si deci raspundea de el), dar trebuie sa dovedesc imprumutul sau sa ma indrept impotriva celui care l-a avariat si trebuie sa dovedesc avarierea bunului meu de acea persoana. In cazul al doilea e mai usoara proba (procesul-verbal de constatare, presupun ca exista, nu?).
Daca eu ma indrept, separat, impotriva amandurora, al doilea trebuie sa faca dovada ca eu deja mi-am primit o data reparatiile; nu ca el mi le-a transmis prin intermediari, ci ca eu le-am primit efectiv; daca ele se fac asa, fara acte, cum dovedesc eu? Platesc banii si ma bazez pe buna credinta? Si daca proprietarul sustine ca avariatorul o fi platit el banii cuiva, dar el nu i-a primit? Cum dovedesc? Mai platesc o data catre adevaratul proprietar si apoi ma indrept cu actiune celui caruia i-am dat banii, nu?
Cam complicat asa... N-as recomanda.