avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... carnet de munca suspendat si neincheiat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

carnet de munca suspendat si neincheiat

in perioada 2007 -2008 am lucrat la o firma cu contract de munca nedeterminat
.In 2008 am intrat in concediu de crestere a copilului iar acum pe 22 .06.2010 ia sfarsit (copilul implineste 2 ani).Firma la care am lucrat s-a inchis , mi-au trimis carnetul de munca suspendat si nu vor sa mi-l inchida sa pot beneficia de somaj.Tin sa precizez ca eu sunt din Bacau iar firam are sediul la Bucuresti.Nu stiu cui sa ma adresez sa ma poata ajuta.La itm am incercat sa sun si ma paseaza de la un nr de tel. la altul.Nu stiu ce sa mai fac va rog lamuriti-ma si pe mine ce trebuie sa fac?:(
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 12:52, 2 August 2010
Puteti deschide o actiune in instanta ... la ITM puteti doar depune o sesizare referitoare la refuzul angajatorului de a va inchide carnetul de munca.
am facut aceasta sesizare si astept un raspuns de la ITM Bucuresti dar daca voi deschide o actiune in instanta nu va dura mult?va intreb deoarece pt a beneficia de somaj tre sa depun dosarul in termen de 30 zile
Dureaza un litigiu de acest gen ...insa ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator , ci doar sa stabileasca masuri printre care si sa faca dovada depunerii la ITM a deciziei de incetare a raportului deemunca si a comunicarii acesteia catre dvs.
am primit un raspuns de la ITM ,acestia mi-au gasit firma lichidatoare insa acestia spun ca in lipsa de documentatie nu-mi pot elibera adeverinta de somaj ce sa mai fac va rog indrumati-ma nu stiu unde sa mai apelez. Cei de la firma lichidatoare mi-au spus ca daca il dau in judecata pe angajator in final tot la ei ajung asa ca nu are rost.Astept un raspuns ,va multumesc mult.
1. Inseamna ca lichidatorul respectiv nu este profesionist.
2. Poate completa adeverinta pentru somaj din statele de plata si alte documente contabile (care ar trebui sa se afle in posesia sa).
3. Sau poate colabora cu ITM, cu AJOFM si Adm. fiscala pentru a verifica statele de plata, declaratiile lunare si plata contributiei la somaj.
4. Vreau sa spun ca "daca vrei, poti" sa gasesti mijloace de rezolvare.
5. Luati legatura si cu AJOFM, sa aplice prevederile Legii 76/2002 (lichidatorul este acum cel care administreaza treburile firmei):
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc alex_gav alex_gav Este posibil ca dupa ccc o mama sa intre in somaj daca firma unde lucra inainte de ccc este insolvabila? (vezi toată discuția)
Termen la obtinerea documentelor pentru dosarul de somaj s.butnareanu s.butnareanu Buna ziua! Am lucrat la o firma la care CIM a incetat in urma restrangerii activitatii si s-a facut disponibilizare colectiva de personal.Care este procedura ... (vezi toată discuția)
Patronul refuza sa-mi dea actele pentru somaj ContSters155784 ContSters155784 Buna seara! contractul meu de munca a incetat din luna mai anul curent si nici pana acum patronul nu mi-a dat toate actele necesare pentru a merge la ajofm. Nu ... (vezi toată discuția)