avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen la obtinerea documentelor pentru dosarul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen la obtinerea documentelor pentru dosarul de somaj

Buna ziua! Am lucrat la o firma la care CIM a incetat in urma restrangerii activitatii si s-a facut disponibilizare colectiva de personal.Care este procedura legala de obtinere de la firma, a documentelor necesare intocmirii dosarului pentru somaj (adeverinta si carte de munca), in cazul in care eliberarea lor dureaza mai mult de 30 de zile de la data incetarii CIM, astfel incat prin intarzierea depunerii dosarului de somaj la AJOFM se pierde continuitatea.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 09:46, 13 Octombrie 2009
Puteti sa le solicitati in scris eliberarea acestor documente si sa le pomeniti despre:
Art. 113 din Legea 76/2002:
Constituie contravenţie următoarele fapte:
[...]
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Angajatorul este obligat sa va puna la dispozitie aceste documente (adica: adeverinta de somaj, carnetul d emunca inchis si vizat de ITM, decizia de concediere, eventula o nota de lichidare).
Daca angajatorul intarzie eliberarea lor puteti sa incercati o discutie cu el.
Daca nici asa nu merge depuneti o cerere in scris ptr care sa luati un nr de inregistrare prin care sa solicitati eliberarea documentelor pana la o anumita data.
Daca nu se rezolva puteti face sesizare la ITM.
Daca perioada de neeliberare este deja cam mare cred ca puteti sa-l actionati in judecata pentru plata ajutorului de somaj pe care nu l-ati primit din vina lui.
Consider ca din momentul inregistrarii deciziei de concediere la ITM, respectiv in ultima zi de preaviz ( se poate de pune si mai repede) ar trebui sa treaca 14 zile calendaristice pana la eliberarea carnetului de munca. De fapt asta dureaza cel mai mult daca firma tine carnetele de munca la ITM. In general cand se inregistreaza decizii de concedire reprezentantii firmelor ii roaga pe inspectori sa dea niste termene mai scurte pentru eliberarea carnetului.
Restul documentelor le puteti primi in ultima zi de preaviz.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj (termen) iulyanho iulyanho Buna ziua, am fost concediat luna trecuta de la firma la care lucram cu un preaviz de 15 zile. Iar cei de la somaj mi-au spus ca pentru a-mi primi dosarul imi ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu-mi elibereaza adeverinta pentru somaj new2000 new2000 Buna ziua, Societatea la care am lucrat, avand ultima zi de preaviz 15.04.2011, nu imi elibereaza adeverinta de somaj decat dupa data de 29.05.2011, iar ... (vezi toată discuția)
Somaj pe card Srb Srb Am inteles ca viramentul somajului se poate face la cerere si pe card bancar. Pentru acest lucru se poate face doar pe baza de cerere tip+Iban+Carte de ... (vezi toată discuția)