Societatea la care am lucrat, avand ultima zi de preaviz 15.04.2011, nu imi elibereaza adeverinta de somaj decat dupa data de 29.05.2011, iar cartea de munca posibil saptamana viitoare. Inainte de incetarea CIM , am discutat de cateva ori cu resursele umane problema eliberari tuturor actelor necesare inscrierii la somaj. Mi-au promis ca in ultima zi de preaviz voi primi toate actele. Ce pot face ? La AMOFM , mi-au explicat ca nu am ce sa fac decat sa insist si sa astept ca socetatea sa-mi elibereze adeverinta cand vor dori ei.
Societatea la care am lucrat nu este obligata prin lege sa-mi elibereze actele necesare inainte de incetarea CIM ?
si eu am o problema cu angajatorul care "intarzie" cu documentele...
CM a incetat motive neimputabile mie la data de 30.07.2011 ( ultima zi de preaviz 29.07.2011) , angajatorul emite Decizia cu data de 01.08.2011, o inregistreaza in Revisal cu data de 30.07.2011( o fi legal ?), si mi-o trimite prin posta rapida in data de 04.08.2011( ajunge la mine in data de 05.08.2011) fara insa alte acte care se elibereaza la momentul incetarii CM ( inclusiv cele ce imi servesc la Somaj).
Cei de la Somaj spun ca trebuie sa imi depun dosarul in max. 10 zile pentru a intra in evidentele lor cu data incetarii CM adica cel tarziu 08.08.2011.
Va rog sa imi spuneti cum pot rezolva problema legal deoarece pe cale amiabila nu reusesc.
Care este cadrul legal care specifica termenul si obligativitatea angajatorului sa elibereze toate documentele ( si care sunt acestea) fostului angajat plus care este termenul maxim de plata a tuturor drepturilor banesti care i se cuvin unui fost angajat ( in lege am gasit ceva de genul : la momentul incetarii CM dar angajatorul nu a procedat la efectuarea lichidarii si platii la acel moment).
In cazul unui eventual proces pot cere daune materiale pentru nerespectarea emiterii documentelor care imi serveau la somaj ( m-au impiedicat sa imi depun actele in termenul legal aducandu-mi prejudicii )? Daca e asa care ar fi cadrul legal care sa imi confere acest drept?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
... Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...
2. Din pacate legea nu precizeaza termenul in care sa fie eliberata adeverinta.
3. Faceti o sesizare la ITM pentru neeliberarea adeverintei pentru somaj.
4. Drepturile salariale trebuie sa va fie platite cel mai tarziu la data cand se platesc aceste drepturi pentru ceilalti salariati, pentru luna in care v-a incetata CIM.
5. Pentru celelalte probleme ridicate de dvs. consultati un avocat.
Somaj
nico123
Buna ziua,
am si eu o intrebare.
Am lucrat la o firma pana in data de 7 martie anul acesta. Mi s-au dat toate actele de intrare in somaj, pt ca lucrasem la ... (vezi toată discuția)