avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... coproprietate indiviza - probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

coproprietate indiviza - probleme

Am nevoie de citeva informatii: sunt coproprietara unui imobil din Bucuresti, avind o cota de 50%, in timp ce unchiul meu detine restul de 50%. Am incercat sa facem un partaj notarial pe cale amicala, dar intelegerea a fost anulata in ultimul moment de cealalta persoana. In conditiile legii, care sunt drepturile mele ca coproprietar: ma pot muta in casa respectiva si pot locui acolo fara probleme? Am nevoie de acordul unchiului pentru acest lucru, ma poate da afara, imi poate pretinde chirie, imi poate crea vreun fel de neplaceri, poate inchiria o camera cuiva fara acordul meu? Daca doresc sa ies din indiviziune si nu putem cadea de acord, exista vreo modalitate legala de a o face (prin tribunal)?
Totodata, in cazul unui imobil din Sibiu cu patru coproprietari dintre care trei vor sa vinda iar unul nu (acesta detinind 1/3 din imobil), se poate vinde prin decizia majoritatii sau e nevoie de unanimitate?
Va ramin recunoscatoare pentru orice sfat concret.
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
ioanalungu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 11:44, 17 Iunie 2010
referitor la prima problema, arat ca dvs puteti iesi din indiviziune cu unchiul doar prin instanta daca acesta sa razgandit si numai doreste partaj pe cale amiabila la notar.. dvs va puteti folosi pana atunci de bunul respectiv, dupa cum si unchiul poate sa dispuna cum doreste de acel bun..da, ar putea exista discutii pentru lipsirea de folosinta..
in privinta imobilului din Sibiu, tot asa, este necesara iesirea din indiviziune.. nimeni nu poate fi obligat sa-si vanda partea lui, dupa cum nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune cu altcineva pe un imobil..daca mai doriti amanunte imi puteti trimite mesaj privat.
toate cele bune va doresc, avocatPetre
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
Petre Enache, Avocat
buna ziua.
1. cu privire la imobilul pe care il aveti in bucuresti, puteti locui linistita in el fara ca unchiul dvs sa v apoata pretinda chirie.
daca doriti sa transatii problema veti putea promova o actiune de sistare a starii de indiviziune.
2cei trei care doresc sa instraineze pot instraina cota parte indiviza ce le apartine.
cel de al patrulea nu poate fi obligat sa isi instraineze aceasta cota daca nu doreste acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea ContSters96325 ContSters96325 Va mai propun un subiect....la care mi am un dubiu....si daca ma puteti ajuta....vas multumi din suflet. Impreuna cu unchiul meu avem 50-50% dintr-o ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament coproprietate alandala1 alandala1 Buna seara, Am achizitionat un apartament impreuna cu prietenul meu prin credit ipotecar, pe actul caruia apar sub titlul de coproprietar. Achizitionarea ... (vezi toată discuția)
Sistarea indiviziunii delcaru delcaru Buna ziua!Am dobandit impreuna cu fostul meu prieten un imobil in cote parti de 50% fiecare.Intre timp ne-am despartit, si el doreste sa-i vand partea mea, ... (vezi toată discuția)