avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sistarea indiviziunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sistarea indiviziunii

Buna ziua!Am dobandit impreuna cu fostul meu prieten un imobil in cote parti de 50% fiecare.Intre timp ne-am despartit, si el doreste sa-i vand partea mea, insa nu sunt de acord cu suma pe care mi-o ofera.Dorinta mea nu este sub nici o forma sa ies din indiviziune, mai exact.Nici sa-i vand lui, nici altcuiva.as vrea sa stiu daca exista posibilitatea ca el sa ma oblige prin judecata sa-i vand partea mea daca nu sunt de acord cu suma pe care mi-o ofera.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters58959 , utilizator 22:30, 12 Iunie 2009
.Prietenul dvs. nu poate fi fortat sa ramana in indiviziune impotriva vointei., ar fi bine sa ajungeti la o o intelegere. iesirea din indiviziune se poate face la notar, daca partile se inteleg asupra impartelii. Iin cazul cand partile nu convin asupra impartelii, se apoate apela la instanta de judecata.
Va multumesc de raspuns.Insa nu m-am lamurit daca instanta ma poate obliga sa accept o suma pe care o consider mica.
Dvs puteti instraina in mod valabil cota parte din dreptul de proprietate , intrucat aceasta e individualizata.
Sistarea indiviziunii se face fie prin buna invoiala , fie pe cale judiciara , in cazul in care exista disensiuni.Asa incat, in lipsa acordului dumneavoastra de vointa, in calitate de copartas , nu se poate pune capat starii de indiviziune , decat cu ajutorul instantei de judecata.
Nimeni nu poate fi constrans sa instraineze un bun (decat in anumite cazuri prevazute de lege-ca exemplu amintesc exproprierea pentru cauza de utilitate publica ) , instanta va lua act de vointa celor doi coproprietari , punand capat starii de indiviziune , prin imparteala.
(care poate imbraca forma partajarii in natura , daca imobilul e comod partajabil printr-o asemenea metoda , cea a atribuirii unuia dintre copartasi-existand obligatia aferenta de a plati o sulta, si , ca ultima posibilitate- cea a vanzarii cumpararii.)
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Deci sa inteleg ca prima optiune ar fi impartirea in natura, cu care eu chiar sunt de acord, deoarece este posibila.Este un apartament cu doua camere.
Asupra sumei pe care prietenul dvs. este dispus sa v-o ofere, puteti, desigur , sa mai negociati in privinta ei, eventual , se poate efectua o expertiza a imobilului, tinandu-se cont si de pretul actual al pietei imobiliaare.

Alte discuții în legătură

Succesiunea ContSters96325 ContSters96325 Va mai propun un subiect....la care mi am un dubiu....si daca ma puteti ajuta....vas multumi din suflet. Impreuna cu unchiul meu avem 50-50% dintr-o ... (vezi toată discuția)
Coproprietate indiviza - probleme ioanalungu ioanalungu Am nevoie de citeva informatii: sunt coproprietara unui imobil din Bucuresti, avind o cota de 50%, in timp ce unchiul meu detine restul de 50%. Am incercat sa ... (vezi toată discuția)
Coproprietate apartament carlito carlito Sunt coproprietar in cote egale (50%), impreuna cu fosta prietena, a unui apartament de 3 camere in valoare de 70.000 EUR. Eu am mai investit (am facturi pe ... (vezi toată discuția)