avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cale legala in caz de vanzare intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cale legala in caz de vanzare intre mostenitori

Buna ziua

as avea o intrebare .... as dori sa cumpar o casa prin credit bancar, care are 3 mostenitori.
doi mostenitori care au o cota mai mare doresc sa vanda imobilul dar al treilea care are o cota de 1/8 cere pretul de 5 apartamente, defapt vrea sa se razbune pe ceilalti 2 din motive personale.
ce este de facut in aceasta situatie? ideea e ca si eu ca si cumparator sunt presat de timp legat de acordarea creditului.
daca mostenitori se duc in instanta ca si timp cam cat ar dura solutionarea?

multumesc
Cel mai recent răspuns: bzsolt , utilizator 11:22, 30 Iulie 2014
In instanță timpul de soluționare poate fi nedeterminat.Procedura mai rapidă și unde moștenitorii se pot înțelege, este medierea.Puteți sugera moștenitorilor să apeleze la mediator.
Dumneavoastra puteti dobandi doar cotele -parti ale coerezilor care consimt sa incheie actul de vanzare-cumparare.


Bunul , in integralitatea sa, nu poate fi dobandit decat daca exista acordul de vointa al tuturor coindivizarilor sau existand o hotarare judecatoreasca in acest sens.


Comostenitorii pot pune capat starii de indiviziune , prin imparteala, transata de catre instantele de judecata.



Un bun indiviz, in materialitatea sa , nu poate fi instrainat decat cu acordul tuturor copartasilor(conform regulii unanimitatii ), altminteri, sanctiunea lipsei consimtamantului la perfectarea unui contract de vanzare-cumparare este nulitatea absoluta. ( cauza de ineficacitate care lipseste actul juridic de efectele sale).



O solutie aplicabila poate fi iesirea din indiviziune prin partaj judiciar (partajul conventional presupune intelegerea coproprietarilor ), in caz ca mostenitorii doresc sistarea starii de indiviziune si instrainarea catre un tert a dreptului de proprietate.




Este obligatorie , insa , plata taxei judiciare de timbru , care reprezinta 3% din valoarea bunului comun supus impartelii.




Daca va fi perfectat un acord de mediere, intelegere ce stinge diferendul dintre parti, incheiata la mediator, jumatate din valoarea taxei judiciare poate fi restituita.




Succes.




dar in cazul in care unul dintre proprietari nu este dispus sa se prezinte la mediator se ajunge oricum in instanta pentru solutionare?
Buna ziua,
in ce conditi pot cumpara partea mostenita de 2 persoana care impreuna au 88 % ?
avem nevoie de acordul mostenitorului care are 12% si nu este dispus sa vanda mostenirea.
Specific ca dupa cumparare as inainta procesul de diviziune intre mine noul proprietar si mostenitorul cu partea de 12 %...
paratjul a fost facut intre mostenitori dar cel care 12 % se simte nedreptatit fata de ceilalti 2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare- cumparare teren fara ca mostenirea sa fie dezbatuta? stategh stategh doresc sa cumpar de la o doamna o suprafata de pamant . dar nu are taxa de succesiune dezbatuta si nici nu doreste,a spus ca nu castiga nimic la afacerea ... (vezi toată discuția)
Pot vinde casa mea facind parte dintr-un teren in indiviziune fara acordul familiei celelalte? mieluu mieluu ma gindesc sa scap de terenul in indiviziune intr-un fel. vreau sa vind casa mai ieftin,chiar la tigani,numai sa nu mai stau in indiviziune. of ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren - 4 proprietari meleasaliviu meleasaliviu Buna ziua, In actul de proprietate al unui teren agricol sunt 4 proprietari. Unul dintre ei vrea sa vanda partea lui (total teren 8 ha). Pe el nu sunt ... (vezi toată discuția)