avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot vinde casa mea facind parte dintr-un teren in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot vinde casa mea facind parte dintr-un teren in indiviziune fara acordul familiei celelalte?

ma gindesc sa scap de terenul in indiviziune intr-un fel.
vreau sa vind casa mai ieftin,chiar la tigani,numai sa nu mai stau in indiviziune.
of course,ceilalti vor sari ca arsi de fund.
cum se poate vinde fara stiinta lor?
casa este data la fiecare in parte cu acte,terenul e comun-le-a placut parintilor comunismul.
daca ei se opun exista solutii?

multumesc:)
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 16:21, 5 Iulie 2011
Daca sunteti proprietarul constructiei si detineti cota indiviza din teren (intabulat ca atare in cartea funciara), vindeti imobilul exact in aceasta forma, fara sa fie nevoie sa cereti acordul celorlalti coproprietari. Fiecare dispune cum vrea de dreptul sau de proprietate, indiferent ca este un intreg sau doar o cota indiviza.
am act de proprietate pe constructie si platesc si la fisc pentru teren,a fost lasat jumatate mie ,numai ca nu a fost marcat exact care este partea mea,dar in acte scrie ca am teren jumatate din suma cota indiviza.
nu stiu ce inseamna intabulat ca atre in cartea funciara insa platesc la fisc pentru teren.
Un bun indiviz, in materialitatea sa , nu poate fi instrainat decat cu acordul tuturor copartasilor(conform regulii unanimitatii ), altminteri, sanctiunea lipsei consimtamantului la perfectarea unui contract de vanzare-cumparare este nulitatea absoluta. ( cauza de ineficacitate care lipseste actul juridic de efectele sale).

Daca exista o cota-parte , ideala, abastracta, individualizata, din dreptul de proprietate , dumneavoastra o puteti transmite catre o terta persoana, cu titlu gratuit sau oneros , fara a fi necesara exprimarea acordul de vointa al copartasilor.

O solutie poate fi iesirea din indiviziune prin partaj judiciar (partajul conventional presupune intelegerea coproprietarilor ), in caz ca doriti sistarea starii de indiviziune si instrainarea catre o terta persoana a cotei parti din dreptul de proprietate .

Este obligatorie , insa , plata taxei judiciare de timbru , care reprezinta 3% din valoarea bunului comun .

Daca va fi perfectata o tranzactie, intelegere ce stinge diferendul dintre parti, incheiata la mediator, aceasta suma de bani poate fi restituita.

Succes.

multumesc doamna avocat.problema e ca pentru taxa de timbru nu stiu,mi s-a cerut exagerat.
val.medie conf.notarilor pentru zona mea era x,judecatorul mi-a cerut dublu. pe mp.
Puteti vinde fara nici un fel de partaj, am detinut o locuinta mica si un drept indiviz de 1/4 dintr-un teren, am chemat un topograf autorizat de OCPI, a efectuat planurile cadastrale si intabularea in cartea funciara (ceea va spusesem sa faceti si dvs.) apoi am incheiat contract de vanzare cumparare la notariat pe locuinta (cu descrierea completa) si intregul meu drept indiviz de 1/4 din teren (cu descrierea acestuia-suprafata, vecini...). Noul proprietar, daca doreste, o sa iasa din indiviziune, daca nu deranjeaza pe nimeni lucrul acesta, raman in continuare asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare cotã parte TheThunder49 TheThunder49 Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă: A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren arabil in conditiile unui titlu de proprietate comun MagdalenaMariaGrosu MagdalenaMariaGrosu Trei frati au 12 ha teren arabil, fiecare cate 4 ha, dar titlul de proprietate este comun. Fiecare frate are in schimb un certificat individual de intrare in ... (vezi toată discuția)
Succesiune DATSCH2010 DATSCH2010 Daca exista scucesori ai unui parinte defunct, cu o cota o parte dintr-o casa de 9/32 sa presupunem, alaturi de alti copii si sotia defunctului care mostenesc ... (vezi toată discuția)