avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... arestat pentru contrabanda de marfuri furate in tarile ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

arestat pentru contrabanda de marfuri furate in tarile U.E

buna ziua!nepotul meu a fost arestat la sfarsitul lunii martie pt.contrabanda cu marfuri furate in Spania si tranzitate prin tarile U.E. si, cum am aflat ,ar mai fi si complicitate la furt si faptul ca ar fi capul unei bande care se ocupa cu asa ceva.Cand a fost ridicat de la domiciliu,i s-au ridicat si unele bunuri ,o agenda in care ar fi avut evidenta marfurilor vandute,precum si o suma de bani!a fost arestat pentru 29 de zile,insa la jumatatea lunii aprilie a fost transferat in Austria,acolo urmand a se efectua cercetari cu privire la tranzitul marfurilor prin aceasta tara! eu am aflat de curand de la familie ceea ce s-a intamplat precum si faptul ca familia nu stie mare lucru despre ce se-ntampla acolo cu el,desi are angajata o avocata!ce se stie, este faptul ca in austria a avut cam 3 procese prin care i-a mai fost prelungit mandatul precum si faptul ca ar fi acuzat si de furt,desi el sustine ca n-a fost in aceasta tara!se mai stie ca in Romania ar fi fost urmarit de 2ani jumatate,ca a fost singurul arestat si ca n-a avut antecedente !eu nu sustin ca este nevinovat sau altceva dar as vrea ca cineva sa ma ajute sa aflu mai multe despre aceste infractiuni,felul in care se fac cercetarile ,pedepsele primite pt.aceste infractiuni si ceea ce urmeaza unei astfel de pedepse!este posibil sa primeasca pedeapsa cu suspendare fiind la prima abatere?de ce a fost singurul arestat,daca s-a spus ca ar fi vorba de o banda?de ce avocata nu comunica familiei ceea ce i s-ar putea intampla in urma cercetarilor?de ce nu are dreptul la "a da telefon" familiei(pt.ca pana acum nu i s-a acordat acest drept,desi e de 2 luni acolo) ? va multumesc anticipat pt.raspunsuri si as dori ca cei care au avut cazuri asemanatoare sa-mi spuna cam cum stau lucrurile,in general !
Cel mai recent răspuns: Cristian Cosma , Consilier juridic 10:14, 19 Iunie 2010
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dvs. stiti asa , eu stiu altfel.Daca pedeapsa e mare nu isi consuma mancarea pe condamnat...


Este trist cand nu avem destula minte ca sa vorbim bine,nici destula judecata ca sa tacem....by R.Gabi
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
ContSters135817, utilizator
Nu m-a interesat niciodata in mod special acest aspect dar dupa condamnare statul strain nu mai vrea sa consume banii pe condamnat daca e vorba de pedepse mari.
In cazul Mailat Italia are o simpatie deosebita pentru respectivul...
O persoana nu poate fi judecata de doua ori pentru aceiasi fapta.
Va fi judecat si condamnat pentru faptele savarsite pe teritoriul austriac si apoi pentru cele savarsite pe teritoriul romanesc(fapte diferite,care vor primi pedepse diferite)
Nimeni nu poate sa stie nimic in legatura cu cercetari penale desfasurate in alta tara si deci nimeni nu stie de ce este singurul fata de care s-a luat masura arestarii.
Colaborati cu avocatul angajat pentr dimiminua pe cat se poate consecintele juridice,desi sunt sanse foarte mici sa scape cu pedeapsa fara privare de libertate.
Am promis ca revin si incerc sa va ajut pe cat pot in legatura cu ceea ce se intampla cu nepotul d-voastra si asa am sa fac dar va rog sa intelegeti ca se poate sa fac unele greseli deoarece nu am date de la dosar care m-ar ajuta foarte mult.
Ce stim pana acum, din ce ati povestit pe forum, e ca a fost arestat in martie iar in aprilie a fost "transferat" in Austria pentru cercetari dar in acest moment este acuzat de furt si pe teritoriul acestei tari desi in realitate nu se face vinovat si de acest lucru. Mai spuneti ca aici in Romania a fost urmarit timp de 2 ani si ca este considerat "sef de banda" si ca este acuzat de complicitate la furt.
Mai intai cu Romania: Din ce ne povestiti pe forum felul in care s-au derulat cercetarile si urmarirea penala mai tarziu(a fost urmarit timp de 2 ani si este considerat "sef de banda") sunt sanse mari ca dosarul sa fie instrumentat de catre procurori DIICOT(Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism). Asemenea infractiuni, de crima organizata, sunt de competenta materiala(ratione materiae) DIICOT, infractiuni care se regasesc intr-o lege penala speciala-Legea 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate. Aceasta lege enumera la art.2 lit.b) 20 de infractiuni care sunt considerate grave si care sunt de competenta DIICOT(falsificare de monede sau alte valori, infractiunile de trafic de droguri sau precursori, traficul de persoane...contrabanda). Cu alte cuvinte nepotul d-voastra trebuia sa savarseasca obligatoriu cel putin una dintre infractiunile enumerate la art.2 lit.b) ca sa se afle sub incidenta respectivei legi si ca dosarul sa fie instrumentat de catre DIICOT.
El este practic acuzat ca ar fi savarsit infractiunea prevazuta la art.7 alin.(1) din aceasta lege:" Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. ". Infractiunea de contrabanda este prevazuta si sanctionata de art.270 din Codul vamal, infractiune care are limite de pedeapsa de la 2 la 7 ani. I se mai retine in seama ca ar fi savarsit si infractiunea de complicitate la furt prevazuta si sanctionata de art.208 C.pen. care are limitele de pedeapsa de la 1 la 12 ani.
Nepotului d-voastra i se aplica regula concursului de infractiuni, astfel daca ar fi sa fie condamnat pentru toate cele trei infractiuni de mai sus, i s-ar da o pedeapsa pentru fiecare dintre ele, care s-ar contopi si ar executa pedeapsa rezultanta cea mai mare. De exemplu daca ar fi sa fie condamnat la 2 ani cu executare pt infractiunea de contrabanda si la 1 an cu executare pentru cea de furt ar executa-o pe cea mai mare, cea de 2 ani.
Foarte important e sa nu va alarmati prea tare pentru limitele mari de pedeapsa prevazute pentru infractiunea de constituire si aderare la un grup infractional organizat(de la 5 la 20 de ani) pentru ca exista un recurs in interesul legii care se regaseste la alin.2 de la art. 7 din legea 39/2003, conform caruia pedeapsa pentru aceasta infractiune nu poate fi mai mare decat pedeapsa stabilita pentru infractiunea pentru care s-a constituit sau a aderat la un grup infractional organizat. Asadar daca ar fi sa fie condamnat pentru infractiunea de contrabanda la 2 ani de zile nu ar putea sa primeasca o pedeapsa mai mare pentru infractiunea de constituire si aderare la un grup infractional organizat. Aceasta infractiune functioneaza mai mult ca o circumstanta agravanta acum decat ca o infractiune de sine statatoare, astfel e considerat mai grav sa savarsesti o infractiune in grup infractional organizat decat de unul singur, nu de putine ori s-au dat sporuri la pedeapsa rezultanta din aceasta cauza, sporuri care variaza, in cazul de fata putand fi vorba de un spor de 6 luni de exemplu.
In mod normal situatia nu ar fi una extrem de grava in Romania dar procedura greoaie complica lucrurile iar faptul ca nepotul d-voastra este judecat in stare de arest preventiv e cel mai grav aspect. Dupa cum vedeti limitele de pedeapsa nu sunt unele foarte mari, 2-7 ani si 1-12 ani dar faptul ca dosarul este instrumentat de catre DIICOT este un mare dezavantaj deoarece sta in obiceiul instantelor sa "tina in brate" astfel de institutii deoarece au o putere foarte mare si creeaza artificial o aura de pericol social care sa le inconjoare cauzele(intra cu mascatii peste invinuiti in casa la 6 dimineata, filmeaza si dau publicitatii aceste operatiuni, procurorii ies des in presa cu declaratii, etc.) si instantele sunt tentate sa le accepte si sa le admita la nesfarsit cererile cum ar fi cele de prelungire a arestarii preventive. Mai complicat e faptul ca iata nepotul d-voastra este acum cercetat si invinuit si in Austria pentru o infractiune de furt care din nou este de natura sa prelungeasca procesul din Romania.
Despre Austria: Mi-e teama ca aici nu va pot ajuta prea mult, ne povestiti ca nepotul d-voastra a fost "transferat" acolo pentru a se face cercetari referitoare la tranzitul marfurilor dar intre timp l-au pus sub acuzare si pentru infractiunea de furt. Ce pot sa va spun e ca pana nu il judeca acolo pentru aceasta infractiune nu il vor trimite inapoi in Romania. Partea buna, daca pot sa spun asa, este ca acolo procedura se desfasoara mult mai repede si pedepsele sunt mult mai mici, pentru asemenea infractiuni pt infractori primari pedeapsa medie este de 3-4 luni, perioada care se va deduce din pedeapsa rezultanta in Romania. De-asemenea spuneati ca avocata d-voastra spunea ca acolo 99% treburile sunt lamurite ceea ce poate sa insemne ca dupa ce il vor condamna acolo il vor trimite inapoi in Romania pentru procesul de aici.
Referitor la imposibilitatea de a suna familia din Austria sunt si eu la fel de surprins, am avut pe cineva care a fost condamnat in Austria la 4 luni si in tot acest timp avea dreptul sa sune in tara odata pe saptamana doar ca trebuia sa primeasca bani. Sa mearga apartinatorii in vizita la el unde se afla arestat si sa-i bage bani in cont. Daca au facut deja lucrul acesta se poate sa-i fi limitat instanta acest drept pentru a nu lua legatura cu ceilalti implicati in dosar desi pare putin probabil.
La intrebarea de ce nu au fost si ceilalti arestati va pot raspunde doar ca nu are prea mare importanta nici pentru el si nici pentru dumneavoastra acest aspect deoarece raspunderea penala este personala. Este probabil mai bine ca este doar un arestat in cauza deoarece in acest fel sunt sanse mai mari ca la un moment dat sa se judece si el in stare de libertate. De altfel cred ca asta ar fi si fost daca nu intervenea situatia cu Austria.
Repet: ce v-am scris mai sus sunt doar presupuneri si nu trebuie neaparat sa se intample lucrurile asa cum le-am descris eu, poate sa fie si varianta conform careia nepotul d-voastra ar fi savarsit o infractiune in Austria si statul nostru sa-l fi arestat doar in vederea indeplinirii procedurii de extradare catre statul solicitant.
Curaj si succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal danad1nu danad1nu Daca este condamnat pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si complice la spalare de bani,cand se da noul cod penal,pe 1 februarie are deja ... (vezi toată discuția)
Pot lua 2 suspendari ... stiu ca e o iluzie ... da as vrea sa visez in continuare . mr_tattoo mr_tattoo AM o suspendare de 1 an pentru inselaciune in forma continuata , fals sub semnatura privata , fals in inscrisuri oficiale . In termenul de incercare am comis o ... (vezi toată discuția)