avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical cu retineri din concediu de odihna!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical cu retineri din concediu de odihna!

Buna ziua, sunt reprezentant al oamenilor muncii in institutia in care lucrez si va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
- am aflat de curand ca la noi, angajatii care beneficiaza de 5 zile de concediu medical, pierd automat cate o zi de concediu de odihna.
Cat de legala e treaba asta? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 23:31, 31 Mai 2007
:-/

Nu cunosc sa se fi modificat codul muncii sau CCM la nivel national in acest sens.
Este o aberatie oricum ...si o incalcare a dreptului de CO.
De curiozitate..., solicitati temeiul legal in baza caruia se sustine asemenea afirmatie.
de fapt pierzi punctul de pensie

Codul Muncii, Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. ( prin CCMUN s-a stabilit durata min.de 21 zile lucratoare)
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă si se acordă proportional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Concediul medical este suspendare de drept, deci nu se presteaza activitate. Daca de exemplu un salariat beneficiaza de 1 luna de concediu medical intr-un an, are dreptul la CO aferent celor 11 luni lucrate. Dar la 5 zile , sa fim seriosi!! (poate la 15 zile.....asa ar fi corect) .
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2007
tana, utilizator
Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine. Am avut CM de pe 07.05.07 pana pe data de 23.05.07 inclusiv.Salariul meu net este de 400RON, pe care l-am luat, la noi la firma se plateste luna pe luna.Concediul medical a fost pentru urgenta medico-chirurgicala, deci 100%.Va rog sa-mi spuneti cand ar trebui sa iau banii pe CM si ce suma ar trebui sa mai iau?
Mentionez ca eu am adus concediul la serviciu de pe data de 10 mai, nici acum nu s-a completat si dus la CAS. Din cate am inteles si am vazut contabila noastra o da cotita nu zice nimic de calcule sau cand ar trebui sa mi se dea, mai stiu de la ale persoane ca se practica in firme moda de a da salariul net normal ca si cum ai fi lucrat, dar nu mi se pare corect pentru ca eu stiu ca banii aferenti se vireaza in contul firmei de la CAS dupa depunderea declaratiei lunare. am nevoie mare de bani si nu vreau sa-mi pierd dreptul, mai ales ca eu am fost mai mult decat corecta fata de firma, nu are nimeni sa-mi reproseze ceva.
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, eu nu stiu cum sa calculez, nu am fost niciodata buna la asa ceva, asa ca apelez la amabilitatea voastra.:)

CM l-ai avut pe luna mai, deci se plateste odata cu toate celalalte drepturi salariale aferente lunii mai (adica in iunie, la data prevazuta in contract). Toata perioada e urgenta?! Asta se poate doar daca ai fost internata, altfel doar maxim 5 zile pot fi urgenta.Baza de calcul e media salariilor brute din ultimele 6 luni ( nu-ti pot scrie aici toata formula de calcul :) ). Iar ca plata, primele 5 zile se platesc de catre angajator , iar restul se achita din fondul de concedii si indemnizatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani pentru concediu de odihna razvancococi razvancococi Buna ziua Lucrez la o firma de paza din anul 2012 luna februarie si am o intrebare privitoare la drepturile privind concediul de odihna, in anul 2012, nu am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua. Urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi aș vrea să intru in cm apoi prenetal. Câte zile de concediu am pe anul 2021? 1,75 * nr de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in cazul in care jumatate de an salariata a fost in concediu medical iolanda15 iolanda15 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: salariata unui institutii bugetare angajata cu contr. individual de munca are concediu medical din ... (vezi toată discuția)