avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pentru evenimente deosebite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pentru evenimente deosebite

Ma puteti ajuta intr-o problema........peste o luna am nunta si vroiam sa-mi fac cererea pentru concediu,am inteles ca se dau 5 zile pentru casatorie,acestea se dau inainte inainte sau dupa nunta,acum cateva luni i-am spus sefului de nunta si mi-a zis sa ma duc la stat sa-mi dea cele 5zile ca el nu este obligat sa-mi dea,este adevarat?daca lucrez la o firma particulara nu am dreptul la cele 5zile?......astept rasp.urgent
Cel mai recent răspuns: dana dgb , utilizator 13:29, 17 Iunie 2010
Art. 61 alin.1 lit a din CCM la nivel national prevede expres ca pentru casatoria salariatului se acorda 5 zile libere platite
ART.61 din CCM la nivel national prevede urmatoarele drepturi:
(1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.
Prin urmare, aveti dreptul la acele 5 zile.
si aceste 5 zile se pot lua si inainte de eveniment sau numai dupa casatorie......am citit in codul muncii,daram vazut ca nu se mai specifica nr.de zile pt.concedii pt.evenimente speciale,.....unde gasesc si eu un citat in care sa scrie ca nu trebuie sa lucrezi la stat ca sa poti beneficia de cele 5zile,sa pot sa-i demonstrez sefului ca am dreptul si eu la acele 5zile........
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010:
ART.3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum
urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social(de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sauprivat, roman sau strain/mixt);
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
d) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau
strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice.
Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua, Am si eu o nedumerire.Tocmai am fost concediat pe motiv ca \"firma nu-si mai permite sa ma tina si s-a desfiintat postul meu\".Eu stiam cam am ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate la nastere - cand se aplica?? RRosca RRosca Buna ziua, urmeaza sa nasc in februarie 2011, motiv pt care m-am interesat la ITM Sibiu cu privire la art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la ... (vezi toată discuția)
Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)