Sunt proprietar al unei case cu coproprietate in indiviziune cu vecinul meu. Eu doresc sa vand partea mea din casa iar in urma realizarii unui antecontract de vanzare cumparare nu pot termina tranzactia pana nu este facut un cadastru de partaj. Mentionez ca intreaga proprietate, a mea si a vecinului meu are un singur cadastru si suntem nevoiti sa facem acest partaj.
CIne trebuie sa suporte costurile, numai eu sau si vecinul meu, si care sunt ele mai exact?
In cazul in care trebuie sa impartim aceste taxe iar vecinul meu nu vrea ce este de facut?
Sunteti coproprietari in indiviziune , ceea ce inseamna ca sunteti coproprietari pe fiecare "molecula" din imobil. Deci nu puteti vinde decat cu acordul coproprietarului. In cazul in care nu doreste sa cumpere chiar el , varianta cea mai simpla, atunci aveti doua variante : Varianta amiabila in care impartirea se face benevol , sau cu ajutorul instantei de judecata unde se cere iesirea din indiviziune (nu partaj). Coproprietarii sunt solidari la platile ce privesc imobilul atat impozitul cat si alte acte ce se intocmesc in legatura cu el. Daca nu vrea sa plateasca , tot prin instanta puteti sa-l obligati . Daca ajungeti la instanta cu iesirea din indiviziune, este un proces putin mai indelungat , in sensul ca , instanta trebuie sa numeasca un expert pentru a determina daca imobilul e partajabil in natura, daca se imparte echitabil etc. Partea adversa poate cere un contraexpert sau poate cere obiectiuni la expertiza.In functie de instanta vi se pot acorda plati defalcate pentru onorariul expertului sau in functie de probele aduse de cealalta parte (cum ca nu ar avea nici un fel de fonduri ) puteti fi obligat la plata onorariului expertului integral. Etc. Nu stiu exact ce fel de imobil aveti sa va pot da mai multe detalii.
Un amendament la raspunsul dat: nu aveti nevoie de acordul celuilalt ca sa va vindeti partea dvs din casa - sunteti proprietar deplin si nu aveti nevoie de cineva care sa-si "dea" acordul - poate daca aveti capacitate de exercitiu lipsa sau restransa sau sunteti vreun interzis judecatoresc (si in acest caz ar fi nevoie de avizarea autoritatii tutelare, nu a vecinului).
Incovenientul este ca cel care va cumpara va va lua locul - va ajunge tot in starea de indiviziune in care va aflati acum dvs., pentru ca i-ati putut vinde cota dvs de drept, bine individualizata, dar nu ati putut sa vindeti partea din bun, individualizata, corespunzatoare acestei cote.
Subscriu la raspunsul dat de ne_nicku, mai mult, ma intreb daca nu cumva e vorba de un bun indiviz care se afla in proprietate comuna fortata si perpetua. Astfel de bunuri raman in indiviziune.
radu
Intai trebuie sa faca dezmembrarea, e clar. Asta pentru ca, Nicule, omu' vrea sa vanda o jumatate bine determinata din casa si nu o cota abstracta din indiviziune. Mie asa mi se pare.
Mai sunt modalitati de evitare a cadastrului astfel incat acesta sa ramana in sarcina cumparatorului dupa transferul proprietatii dar nu cred ca vreun cumparator va vrea asa ceva, plus ca actele sunt destul de complicate in acest caz.
Costurile le plateste cel care are interesul sa iasa din partaj; teoretic ar trebui platite de amandoi, practic nu-l puteti obliga pe vecin sa contribuie decat in instanta. Procesul nu ar trebui sa dureze foarte mult, contraexpertize se fac doar daca partea adversa, adica vecinul, nu vrea ca dv. sa luati acea jumatate, dar inteleg ca deja folositi fiecare cate o parte determinata din imobil, nu? Sa-mi spuneti daca am tras concluzia gresita. Daca nu se asculta martori si expertul va imparti astfel cum reiese din declaratiile dv. si ale martorilor. Atata tot. Toate cheltuielile se platesc de partea care pierde, adica vecinul (in principiu). In instanta onorariul expertului este, de regula, mai mic decat daca faceti memoriul de dezmembrare extrajudiciar. Nu e neaparat, dar asta e regula.