avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... absolventii unei facultati beneficiaza de indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

absolventii unei facultati beneficiaza de indemnizatie de somaj?

Am o scurta intrebare daca se poate, sora mea a beneficiat de somaj dupa ce a absolvit examenul de bac(a stat un an aprox. acasa), acum termina facultatea si vrem sa stim daca in caz ca nu isi gaseste de lucru poate sa isi depuna actele pentru somaj sau nu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:40, 17 Iunie 2010
Urmati aceeasi paşi ca si la terminarea bacului, dar sa va incadraţi în cele 60 de zile cu depunerea dosarului.
Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b) din legea 76/2002, daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.
1. In completarea raspunsului dat de colegu meu va redau din legea 76/2002:
Art. 40. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (2) pe o perioadă de 6 luni şi este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data stabilirii acesteia.
(2) Indemnizaţia de şomaj prevăzută la alin. (1) se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b), o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

2. Adica poate beneficia de indemnizatie de somaj ca absolventa de liceu si de facultate, cate o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
3. Atentie: trebuie sa se inscrie la Agentia de Somaj in termenul de 60 de zile de la absolvire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pentru absolventii de facultate adinutza_1990 adinutza_1990 buna ziua, anul acesta in iunie termin facultatea, dar, oare voi primi somaj? va multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)
Mai iau somaj ?! Mogasanu Mogasanu Am luat somaj cand am terminat liceul . Intrebarea e : Mai pot sa iau si acum dupa ce am terminat facultatea ? Mi s-a spus ca daca am luat la liceu acum nu mai ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa facultate. Marius Negut Marius Negut Sotia mea a terminat facultatea anul acesta,a inaintat dosarul pentru somaj.Pe ce perioada se acorda ajutorul de somaj pentru absolventii de studii ... (vezi toată discuția)