avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj dupa facultate.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj dupa facultate.

Sotia mea a terminat facultatea anul acesta,a inaintat dosarul pentru somaj.Pe ce perioada se acorda ajutorul de somaj pentru absolventii de studii superioare.
Daca are vechime doi ani de zile in cadrul munci,se mai prelungeste perioada de somaj.
Daca are doi ani vechime se mai acorda 5% sau nu?
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
Marius Negut, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: evadne24 , utilizator 12:16, 23 Martie 2010
Beneficiati de somaj daca sunteti absolvent al unei institutii de invatamant superior si intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu ati reusit sa va incadrati in munca potrivit pregatirii profesionale.Cred ca somajul este pentru o perioada de 12 luni de la absolvire si aceasta nu se prelungeste.
Din Legea 76/2002:

Art.17... (2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;

Art. 40. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (2) pe o perioadă de 6 luni şi este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data stabilirii acesteia.
(2) Indemnizaţia de şomaj prevăzută la alin. (1) se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b), o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
Absolventii de anul acesta vor beneficia de 3 luni in plus fata de perioada obisnuita, cea de 6 luni. Cuantumul indemnizatiei de somaj este de 50% din salariul minim pe economie si este acelasi pentru toate tipurile de absolventi. Nu se adauga cuantumul despre care scrieti dvs. Este valabil doar in cazul somerilor proveniti din munca.
Buna ziua! Am terminat facultatea anul trecut, si nu am depus cererea pentru indemnizatia de somaj in termenul celor 60 de zile. Nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca pana acum, si nici sperante prea mari nu am ca voi gasi in viitorul apropiat... Exista vreo modalitate prin care pot obtine acum indemnizatia de somaj ? Multumesc anticipat pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai iau somaj ?! Mogasanu Mogasanu Am luat somaj cand am terminat liceul . Intrebarea e : Mai pot sa iau si acum dupa ce am terminat facultatea ? Mi s-a spus ca daca am luat la liceu acum nu mai ... (vezi toată discuția)
Absolventii unei facultati beneficiaza de indemnizatie de somaj? lilicrin lilicrin Am o scurta intrebare daca se poate, sora mea a beneficiat de somaj dupa ce a absolvit examenul de bac(a stat un an aprox. acasa), acum termina facultatea si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pentru absolventii de facultate adinutza_1990 adinutza_1990 buna ziua, anul acesta in iunie termin facultatea, dar, oare voi primi somaj? va multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)