avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidare?

buna ziua.am fost angajat la un magazin de electronice ca sef de magazin,si aveam o sub alterna care incasa banii si facea facturile,eu ocupandu-ma de marfa si de asistenta clientilor.am 10 clase.patronul mi-a dat voie sa dau marfa doar cu buletinul si cu contract.acum nu mai lucrez acolo.am incheiat un stoc,a iesit cu lipsa 5000 lei.acum sunt cercetat pentru delapidare.banii reies din contracte dar clientii nu au mai pplatit..acum am doua intrebari

1.nu ar trebuii sa fie cercetata si colega?
2.ma incadrez in sfera acestei infractiuni?

va multumesc.o zi reusita.
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 20:36, 17 Iunie 2010
Ioan Marinescu a scris:

patronul mi-a dat voie sa dau marfa doar cu buletinul si cu contract.

Cum v-a dat voie? aveti o fisa a postului care prevede asta? instiintare...ceva? sau doar verbal?
Daca la inventar ati iesit lipsa cu aceasta suma, logic este ca si colega sa fie trasa la raspundere alaturi de dvs. Cand ati dat marfa doar cu buletinul v-ati asumat si riscul neplatii. Iar daca nici nu aveti dispozitie scrisa in acest sens...da..fapta se incadreaza in sfara infractiunii de delapidare.
av.M.Hornea
@ hornea alina

Nu trebuie sa aiba in fisa postului o astfel de atributie scrisa . El trebuie sa execute in fapt aceasta atributie , conferita chiar si verbal prin consimtamantul administratorului persoanei juridice ( a se vedea si art 147 C. Pen ) . Exista si decizia instantei supreme care prevede acest lucru care precizeaza ca persoana care executa o insarcinare de serviciu unei persoane juridice , are calitate de functionar indiferent daca este sau nu incadrat cu carte de munca ( decizia CSJ nr 3954/1999 ) .

@ Ioan Marinescu

Contractele sunt tip credit sau banii ptr bunurile emise in baza contractelor nu au fost achitate atunci pe loc cand le-ati vandut ?
Si colega dvs ar trebui sa fie cercetata pt aceeasi infractiune .
Perfect de acord.:D
Dar ce ne facem daca administratorul nu mai recunoaste ca i-a dat o astfel de sarcina verbal? (dovada ca nu recunoaste rezulta din faptul ca i-a formulat plangere penala). Nu inseamna atunci ca a dat marfa.."de capul ei"?:-/ si atunci plangerea e justificata?#-o
av.M.Hornea
Daca nu mai recunoaste consimtamantul dat , atunci ... nu mai vorbim de delapidare . Vorbim de furt .
Nu mai inteleg nimic...si marturisesc ca m-am dus la carte ...
art. 215- delapidarea-" insusirea, folosirea, traficarea de catre un functionar, in interesul sau ori pt. altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza se pedepsesc..."
art.208-furt-" luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste..."

Pai si l-a insusit ea? nu, ..l-a vandut...
Si delapidarea prevede traficarea bunurilor pe care le gestioneaza...#-o
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
Mihaela Hornea, Avocat

Alte discuții în legătură

Furt combustibil auto cosmin123456 cosmin123456 Buna ziua . In urma cu cateva zile am luat proasta decizie de a ajuta un prieten la greu (mentionez ca eram ultima lui sansa pt a nu-si pierde casa) si am ... (vezi toată discuția)
Furt Cristina Ifrim Cristina Ifrim Stimati colegi d epe forum, daca un angajator descopera ca un salariat fura din unitate si nu doreste sa cheme Politia dar il cerceteaza disciplinar poate ... (vezi toată discuția)
Delapidare andrea1414 andrea1414 un gestionar,vinde marfa cu acordul verbal al firmei,doar pe baza de facturi fiscale,in rate.clinetii nu platesc ratele.acesta este cecetat de delapidare.nu ... (vezi toată discuția)