avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... furt
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

furt

Stimati colegi d epe forum,

daca un angajator descopera ca un salariat fura din unitate si nu doreste sa cheme Politia dar il cerceteaza disciplinar poate in cazul de fata sa-l acuze pentru furt, este unitatea angajatoare in masura sa-l acuze de furt sau este nevoie sa implice neaparat Politia.
De asemenea salariatul respectiv a incalcat si multe din atributiile postului, se poate merge pe incarcalearea atributiilor , pe sustragerea bunurilor dar fara cuvantul furt?

mercic
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:35, 4 Noiembrie 2008
Depinde de calitatea salariatul .Astfel , daca el are atributii de gestionar , infractiunea poate fi gestiune frauduloasa , desigur , existand reaua credinta a faptuitorului in savarsirea acesteia , intentia calificata prin scop.
Sau delapidare , daca este savarsita de catre un salariat cu atributii de administrare sau conservare .
Gestiunea frauduloasa

Art. 214
Pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea-credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Gestiunea frauduloasa savarsita in scopul de a dobandi un folos material se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte proprietatea statului, actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. 1 se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
___________ Delapidarea

Art. 2151
Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani.
In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Dvs puteti sesiza institutiile abilitate numai prin intermediul unei plangeri ,prin care aduceti la cunostintza vatamarea suferita prin infractiune.
Numai agentii de politie , respectiv organele de urmarire penala sunt indreptatite a efectua acte de cercetare .

ok, multumesc pentru raspuns dar nu prea am inteles, pot sau nu pot in cursul cercetarii disciplinare sa-l acuz de furt? sau pot sa-l acuz de sustragerea bunurilor? sau de incalcarea prevederilor din fisa postului?

mercic
Dvs puteti sa aduceti la cunostintza existenta unei vatamari suferite prin infractiune.
In functie de aceasta vatamare va fi apreciata in concret si incadrarea juridica .
Dvs puteti sesizat insitutiile abilitate si cu privire la infractiunea de neglijenta in serviciu .
Neglijenta in serviciu

Art. 249
Incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
Fapta prevazuta in alin. 1, daca a avut consecinte deosebit de grave, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.




ifrimcristina1 a scris:

ok, multumesc pentru raspuns dar nu prea am inteles, pot sau nu pot in cursul cercetarii disciplinare sa-l acuz de furt? sau pot sa-l acuz de sustragerea bunurilor? sau de incalcarea prevederilor din fisa postului?

mercic

Dumneavoastra puteti sa il cercetati disciplinar in legatura cu orice vatamare v-ar fi adus. Nu il puteti sanctiona decat in conformitate cu codul muncii. Daca sallariatul nu recunoaste paguba numai instanta poate stabilii vinovatia, si nu puteti sa ii retineti din salariu sumele pe care considerati ca vi le datoreaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncadrare furt de la locul de munca mariusastra mariusastra Buna ziua am si eu o intrebare daca am furat un bun de la locul de munca in timpul programului pe schimbul doi pe la ora 8 seara un bun in valoare sa zicem de ... (vezi toată discuția)
Complicitate furt mirela4iubi mirela4iubi Buna ziua.iubitul meu a lucrat ca manager de raion in cadrul unui supermarket.in urma inventarului s-a descoperit ca lipseau anumite produse.el stia de lipsa ... (vezi toată discuția)