avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Organizare concurs director executiv FP servicii ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Organizare concurs director executiv FP servicii deconcentrate

Buna ziua,
sotul meu a detinut o functie de director coordonator. Deoarece OG37 a fost declarata neconstitutionala a fost demis si numit un interimar.
Intrebari:
1) ce perioda de timp treaca pana la organizarea concursului pentru director executiv? am gasit in hg 611/2008:
Art. 21. - (1) In vederea organizarii si desfasurarii concursurilor, in cazul concursurilor de recrutare pentru care competenta de organizare apartine Agentiei sau autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala, acestea au obligatia de a solicita avizul Agentiei cu cel putin 45 de zile inainte de data organizarii probei scrise a concursului. Se aplica?
Pe internet am tot citit: concursul se organizeaza in termen de 6 luni, nu gasesc temei legal.
2) vechimea solicitata pentru o functie publica de conducere este de 5 ani, cum se considera acestia, in vechimea studiilor sau ca functionar public?
Multumesc,
Carmen
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
carmenbucur, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 19:04, 18 Iunie 2010
nu trebuie sa treaca nici o perioada de timp, in mod normal,insa, pentru a acoperi postul ramas vacant, de regula, se procedeaza la promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile de studii si de vechime pentru ocuparea functiei publice, pentru o perioada de 6 luni, dupa care, se organizeaza concurs de recrutate.
Pentru a putea participa la concursul organizat in vederea ocuparii functiei publice de conducere, sotul dvs. trebuie sa indeplineasca conditiile de studii in specialitatea necesara exercitarii functiei publice de conducere, si sa aiba cel putin 5 ani vechime in specialitatea studiilor necesare, nu in functia publica.
Daca n-are, poate incerca cu carnetul de partid, in baza caruia a fost numit director coordonator. :)
Multumesc pentru promptitudine . Personal, urasc functiile astea .....
Din fericire, vechimea este destula, la o adica chiar si ca FP.
Nu mi-ati zis nimic de temeiul legal pentru :promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile de studii si de vechime pentru ocuparea functiei publice, pentru o perioada de 6 luni.
Nu am cunostinte juridice, banuiesc ca postul persoanei promovate ca interimar este suspendat temporar. Pe el se poate detasa o alta persoana dintr-o alta institutie publica ? Daca raspunsul este afirmativ, in ce conditii ?Ce avize sunt necesare?
Multumesc,
Carmen

legea nr. 188/1999
" ART. 92
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are în cazierul administrativ sancţiuni disciplinare neradiate în condiţiile prezentei legi.
(1^1) În mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de către funcţionari publici sau, după caz, de funcţionari publici cu statut special, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici în condiţiile în care, din motive obiective, funcţia publică nu a putut fi ocupată prin mobilitate.
(2) Dacă funcţia publică este vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, astfel:
a) cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru funcţiile din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală;
b) cu obligaţia înştiinţării înainte cu cel puţin 10 zile a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru funcţiile publice din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică locală. În situaţia în care Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale privind exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere, dispune neefectuarea măsurii sau, după caz, încetarea acesteia.
(3) În mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă autoritatea sau instituţia publică a organizat concurs de recrutare sau promovare şi funcţia publică nu a fost ocupată, în condiţiile legii.
(4) Dacă funcţia publică este temporar vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, până la data încetării suspendării din funcţia publică, a detaşării titularului funcţiei publice, până la expirarea perioadei pentru care a fost aplicată sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. c) sau, după caz, în situaţia în care funcţionarul public de conducere exercită cu caracter temporar o altă funcţie publică de conducere vacantă sau temporar vacantă ori din categoria înalţilor funcţionari publici, până la expirarea perioadei pentru care s-a dispus exercitarea cu caracter temporar, în condiţiile legii.
(5) Dacă salariul corespunzător funcţiei publice pe care o exercită cu caracter temporar este mai mare, funcţionarul public are dreptul la acest salariu."
O derogare de la prevederile art. 92 alin. (3) a fost efectuată prin art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2009
"O.U.G. nr. 90/2009
ART. IV
(1) În mod excepţional, prin derogare de la prevederile art. 92 alin. (3) din Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, perioada prevăzută la art. 92 alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 6 luni într-un an calendaristic cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care, în mod excepţional, s-a dispus exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică până la data de 31 decembrie 2010"
Deci, se poate prelungi promovarea temporara, pana la 31 decembrie 2010. :)
Multumesc pentru raspuns, partea I e clara.
Acum referitor partea a II-a din intrebare: daca postul persoanei numite interimar este vacant si daca pe acest post se poate detasa o alta persoana,dintr-o alta institutie ?
Cred ca ati vrut sa expuneti urmatoarea situatie :
Pe postul de director executiv, a fost promovat temporar, functionarul X.
Dvs. intrebati daca pe postul pe care-l ocupa d-l. X, ( postul principal), poate fi promovat temporar( daca e tot functie publica de conducere) sau poate fi mutat cu caracter temporar, un alt functionar, Y.
Raspunsul este DA, se poate, si de altfel, trebuie, pentru ca, functionarul X va exercita NUMAI postul de director executiv, pe care a fost promovat temporar, iar postul sau de baza, va ramane vacant. :)
Daca am inteles gresit intrebarea dvs., va rog reformulati cu ceva mai multe detalii. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un functionar public trecut pe functie de conducere temporar luminita_l luminita_l un sef serviciu si-a depus demisia ,in locul lui a fost incadrat un alt coleg de serviciu care indeplinea conditiile conform legii 188/1999 si cu acordul ... (vezi toată discuția)
Promovare temporara functie publica de conducere ContSters135086 ContSters135086 Care este procedura prin care se poate promova temporar un functionar public pe o functie de conducere? (vezi toată discuția)
Functie publica de conducere aneta-aneta aneta-aneta Pot fi numita intr-o functie publica de conducere daca am doar 1 an si 6 luni vechime in functie publica de executie clasa I.? (vezi toată discuția)