Am o intrebare in ceea ce priveste concediul de odihna: am un angajat care in anul 2009 nu si-a luat tot concediul de odihna, iar in 2010 va iesi la pensie. Eu, ca angajator, ce obligatii am in ceea ce priveste concediul de odihna? Angajatul vrea banii aferenti CO din 2009, precum si cei din 2010, fara sa-si ia efectiv zilele de CO, inainte de a-i veni decizia de pensionare. Cum e legal? Se poate asa?
Se poate si asa, dar normal ar fi sa aveti o programare a concediilor de odihna pt angajati si daca acesta este programat in concediu in luna iunie, de exemplu.... ar trebui sa faca cerere si sa intre in concediu.
Banii pe concediu de odihna nu pot fi dati decat la incetarea contractului de munca.
Codul Muncii prevede urmatoarele:
Art. 139
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare (minimum 21 zile lucratoare conform Contractului colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 – se ia in calcul valoarea mai favorabila angajatului).
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Art. 141
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Daca pana la pensionare nu isi va efectua toate zilele de concediu de odihna, atunci, zilele ramase vor fi compensate in bani la data incetarii contractului de munca (contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare).
Buna dimineata !
In masura in care face dovada sau exista aceasta dovada a solicitarii CO in anul 2009 , solicitare care nu a fost aprobata de conducatorul este mai greu sa obtina (chiar si in instanta) plata acestui CO neefectuat . Pt. perioada CO aferenta anului 2010 trebuie platite eventualele zile de CO neefectuate .
Avand in vedere prevederile Legii nr. 49/19.03.2010 nu inteleg de ce astepta decizia de pensionare , intrucat intervine incetarea de drept a CIM odata cu data indeplinirii conditiilor prevazute de lege pt. obtinerea pensiei pt limita de varsta .
Conducatorul unitatii poate aproba totusi acordarea CO aferent anului 2009 pana la sosirea deciziei ( avand in vedere ca poate sa aprobe si acest lucru) sau plata CO neefectuat aferent anului 2009 .
Plata c-val CO neefectuat se face numai la incetarea CIM !
a existat o programare pentru concediile de odihna pentru anul 2009, dar angajatul nu a vrut sa-si ia zilele efectiv. sunt obligata sa-i platesc zilele de concediu din 2009, chiar daca a fost alegerea angajatului sa nu si le ia? si acum in 2010 angajatul este programat pentru luna iunie, iar in august ar trebui sa-i vina decizia de pensionare. el nu este obligat acum, conform programarii, sa-si ia zilele de concediu aferente lui 2010?
Daca este programat sa efectueze CO in aceasta luna ii faceti bon de concediu si... gata. Si puteti sa-i acordati toate zilele de CO pe care le mai are de efectuat.