avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tura 24 cu 72 legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tura 24 cu 72 legala?

Buna ziua,
urmare a reducerilor de cheltuieli ce trebuiesc facute in companiile de stat, sindicatul a propus sa se treaca la tura de 24 cu 72 propunere acceptata de conducere dar la care juristul companiei ne-a raspuns ca aceasta tura este ilegala.
As dori sa va intreb daca este sau nu legala, deoarece m-am interesat si stiu ca este practicata la SMURD,Pompieri etc.
Daca raspunsul este afirmativ, as vrea sa stiu si cum ar arata pontajul pentru acest tip de tura( ex: 12 ore,12 ore Liber Liber sau 16 ore 8 ore Liber Liber).
va multumesc, cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 4 Aprilie 2022
1. SMURD si Pompierii sunt unitati speciale.
2. Depinde de ocupatia celor care fac aceste ture de 24/72. Daca in cele 24 de ore mai au si posibilitatea sa se odihneasca atunci merge.
3. De ce 24/72 si nu 24/48? Nu prea ies orele lucratoare pe luna, la 24/72.
4. Pontati exact asa cum se lucreaza: 24, Liber, Liber, 24, Liber, Liber, Liber...
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Deja lucram 24/ 48, dar locatia este izolata si s-ar elimina transportul pentru tura de noapte.Orele ies deoarece intr-o luna se lucreaza cateva ore in plus in alta in minus, tinandu-se evidenta la 2 -3 luni se compenseaza.Posibilitati de odihna exista.In afara de Codul Muncii mai trebuiesc respectate alte reguli din alte acte normative? Multumesc pentru promptitudine la primul raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
cijevschi, utilizator
Trebuie sa modificati si Regulamentul intern al unitatii si sa ia la cunostinta toti salariatii.
Eu fac serviciul in cadrul Primariei la S.V.S.U in ture de 24 cu 72 si suntem 4 soferi pe masina de pompieri,va mentionez ca avem si posibilitatea de a ne odihni cite ore ne permite legea cel putin 4 ore pe noapte, noi suntem pontati maxim 168 de ore diferenta de 24 de ore pina la 192 de ore nu suntem platiti ,care ar fi baza legala de a ne pune in legalitate,va multumesc astept raspuns.
OUG 130/2021
art. II
(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
...

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare gabrielggm gabrielggm buna ziua.lucrez ca pompier in ture de 24 cu 72 in cele mai multe luni am 8 ture de lucru deci 192 de ore pe luna.eu nu lucrez ore suplimentare?daca da cum pot ... (vezi toată discuția)
Compensatii la program 12/24 Radu Aura Radu Aura Daca tb sa acord compensatii/ liber platit pentru un salariat care lucreaza in ture, program 12/24-12/48, liberul platit/zi compensata este de 12 ore sau de 8 ... (vezi toată discuția)
Program de lucru12/24 si 12/48, acordare drepturi larisarazvan larisarazvan Buna ziua Se intampla ca in cazul unui salariat care lucreaza 12/24 si 12/48 , orele lucrate intr-o luna sa-i iasa mai putine sau mai multe, functie de ... (vezi toată discuția)