avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare SRL

Buna ziua - in momentul de fata vreau sa-mi vand afacerea impreuna cu SRL-ul. Am gasit si clientul interesat, dupa care am vb cu contabilul meu si cu un prieten care este jurist de profesie,despre pasii pe care trebuie sa-i urmez pt a transcrie SRL-ul pe numele clientului meu, si raspunsurile lor sunt putin diferite. Firma nu are datorii decat la furnizori, dar ele vor fii platite in momentul cand ii voi preda tot persoanei respective. Va rog sa am ajutati cu sfaturi, si anume ce acte trebuie sa pregatesc si unde trebuie depuse...sau care sunt pasii pt a transcrie firma pe persoana interesata.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana Burtea , Avocat 11:08, 21 Iunie 2010
Afacerea va fiinstrainata prin contract de vanzare-cumparare fond de comert.
Societatea cu raspundere limitata o vindeti partenerului printr-un contract de vanzare-cumparare parti sociale, incheiat la notariat.
Depuneti dosarul la Registrul Comertului unde este inregistrata societate, care va cuprinde: - actul notarial;
- actul constitutiv al societatii;
- carti de identitate ale persoanelor fizice implicate.
SRL-ul are asociat unic?
Daca sunt mai multi asociati, este nevoie de hotarare AGA.
Este inca in faza de proiect, legea prin care se va interzice firmelor cu datorii sa fie instrainate de administratorii lor, fara o notificare prealabila a Finantelor, intr-un termen de 45 zile. Acestea isi vor trimite inspectorii fiscali in control, si acestia pot decide interzicerea cesionarii societatii, pana ce aceasta nu-si plateste datoriile( luand in considerare, bineinteles, situatia economica a cesionarului, daca este ori nu solvabil).
SRL-ul are doi asociati, si inregistreaza o suma mica de plata catre Finante, suma pe care vreau sa o achit, oricum am inteles din ce imi spuneti ca legea este in faza de proiect, dar se poate sa ma afecteze intr-un fel anume aceasta datorie?
Dar catre stat, trebuie sa platesc ceva taxe?
Va multumesc pt raspuns
Intocmiti hotararea AGA de cesiune a partilor sociale, contractul de cesiune si actul constitutiv actualizat. Toate actele puteti face la notar, avocat, o firma de consultanta in afaceri si management sau biroul de consultanta al ONRC.
pe langa toate aceste acte noul asociat va trebui sa dea o declartie pe proprie raspundera ca indeplineste conditiile cerute de legea romana pt a fi asociat intr-o firma.
daca se schimba si administratorul soc si acesta va trebui sa dea o decl in acelasi sens+specimen de semnatura.
In vederea vanzarii Srl-ului va trebui mai intai sa adoptati o hotarare AGA sau o Decizie a asociatului unic( in cazul in care societatea are asociat unic), apoi va fi redactat si semnat contractul de cesiune a partilor sociale. Cu dosarul intocmit pentru cesiunea partilor sociale va prezentati la registrul comertului in vederea inregistrarii cesiunii.
Privitor la fondul de comert acesta va fi transferat noului/noilor asociat/asociati printr-un contract de vanzare - cumparare incheiat la notariat daca printre bunurile cedate exista si un teren.
La momentul predarii va trebui sa intocmiti un inventar al tuturor bunurilor si al documentelor contabile si un proces / verbal de predare-primire al acestora.
Pentru a evita eventualele neplaceri ce ar putea sa apara ulterior cesiunii este bine sa instiintati si toti creditori despre operatiunea efectuata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune cu probleme Sergiu85 Sergiu85 Am vandut o alimetara cu tot cu firma. Firma neplatitoare de TVA pe minus. Am depus actele pentru cesiune. Acuma cand au iesit actele si trebuie finalizata ... (vezi toată discuția)
Pasi vanzare srl-d SilviuNegoita SilviuNegoita Buna ziua, Daca nu am datorii la stat si furnizori, sunt unic asociat si doresc sa-mi vand afacerea, din momentul gasirii unui cumparator, care ar fi pasii ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale_acte obligatorii? nicoleta_85 nicoleta_85 la o cesiune de parti sociale este necesara si intocmirea unui [b]act aditional la actul constitutiv[/b]? in conditiile in care se face contract de cesiune, ... (vezi toată discuția)