am fost implicata intr-un accident rutier,iar masina mea a fost grav avariata.soferul vinovat de producerea accidentului mi-a dat asigurarea.reparatia masinii mele a fost evaluata de un service agreeat de societatea de asigurare la valoarea de 500000 ron si in aceasta situatie,asigurarea a zis k imi da dauna totala,in valoare de 15000 ron.situatia e foarte neplacuta intrucat cu banii de la asigurare nu imi pot lua o masina identica cu a mea.vreau sa stiu daca pot cere societatii de asigurare sa-mi dea o masina identica.si sa faca ei ce vor cu masina mea avariata.nevinovata fiind nu mi se pare normal sa ma aleg si fara masina,si cu toata tevatura care urmeaza,respectiv achizitionarii altei masini.cum pot obliga asigurarea sa-mi ofere pretul de piata al masinii mele,sau masina identica la schimb?
Subiecte similare sunt deja discutate in aceasta sectiune, aproape zilnic.Se poate gasi usor raspunsul
- asiguratorii nu au parc de masini spre a-l oferta pagubitilor;
- despagubirea (ca marime) este reglementata de Normele CSA si nu poate depasi valoarea reala a masinii avariate.(calculata functie de varsta si rulaj);
- nu exista legatura/echivalenta intre valoarea reala calculata si valoarea de piata;
Despagubirea pe RCA se face conform normelor stabilite de Ord. nr. 5/2010 al CSA, valoarea autoturismului la data accidentului se calculeaza in baza art. 52.
Asiguratorul "plateste" prejudiciul si nu da la schimb alt autoturism, mai ales ca ar exista discutii inerente asupra difrentelor intre auto pagubit si auto ce ar urma sa fie primit in schimb.
In situatia in care apreciati ca valoarea de despagubire este mai mica decat valoarea de piata a unui autoturism similar singura posibilitate de recuperare a diferentei ar fi o actiune in instanta impotriva celui vinovat, dar atentie la prevederile ART. 55 din Legea 136/1995 modificata
" ...Odată cu încasarea despăgubirii, persoanele păgubite vor declara în scris că au fost despăgubite pentru pagubele suferite şi că nu mai au nici o pretenţie de la asigurătorul de răspundere civilă şi asigurat (persoana vinovată) în legătură cu paguba respectivă. ..."