avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pagubit nemultumit de despagubirea oferita de RCA ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pagubit nemultumit de despagubirea oferita de RCA -dauna totala

Am produs o tamponare in urma careia am avariat un autoturim.Socitetatea de asigurari unde am RCA-ul,conform modelului de calcul specific (vechime,km la bord si stare auto) a oferit pagubitului o suma (aprox 7200 RON )cu care acesta nu este de acord si doreste sa ma dea in judecata pe mine cerandu-mi o suma mult mai mare ( 5500 EUR).
Doresc sa stiu CONCRET daca este posibil ca vreo instanta de judecata din Romania ma poate obliga sa platesc EU despagubiri,in conditiile in care detin asigurere obligatorie si aceasta,conform normelor CSA ,a oferit despagubirea conform calculului facut dupa normele in vigoare.Doresc sa stiu daca valoarea masinii avariate se poate calcula(si lua in calcul de o instanta de judecata din Romania)si altfel decat dupa normele CSA.
Am auzit si citit de atatea situatii similare cu pareri pro si contra,dar nimic concret.
Precizez ca pagubitul NU a incasat suma propusa de asiguratorul meu.
Cel mai recent răspuns: adriands , utilizator 20:00, 9 Aprilie 2011
Buna ziua ,

Soferul vinovat nu va platii nimic ci totul va suporta asiguratorul.
Deci il puteti sfatui pe acel sofer sa va dea in judecata pe Dvs. sau firma de asigurari ca sa isi recupereze paguba. Daca la accident nu au fost vatamari corporale Dvs. nu aveti nimic de pierdut.
Daca ma insel voi lasa specialistii sa va sfatuiasca
In caz de litigii privind despagubiri in urma accidentelor valoarea autoturismului se stabileste prin metodologia stabilita de CSA. Celelalte metode de evaluare nu sunt aplicabile in cazul daunelor auto.
Sunt diverse situatii aproximativ similare inclusiv pe acest forum,unde parerile sunt impartite.Repet,are cineva cunostinta de cauza daca in aceasta situatie pot fi obligat sa platesc suplimentar de ce plateste asigurarea? In majoritatea cazurilor cu suma obtinuta de la asigurator nu se poate cumpara o masina identica cu distrusa.
Extras din Ordin 20 al CSA:
Art. 52. - (1) Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabilește scăzându-se din valoarea de nou a acestuia uzura corespunzătoare.
(2) Modalitatea de stabilire a valorii de nou și a uzurii corespunzătoare, prevăzute de prezentele norme, se aplică inclusiv în cazul despăgubirii stabilite prin hotărâre judecătorească.
Valoarea despăgubirii în cazul daunei totale, respectiv 75% din preţul de catalog plus epava se poate achita fără să fie nevoie de reparaţia propriu-zisă? Mă refer la situaţia în care societatea de asigurări nu recunoaşte dauna totală, în baza unui deviz estimativ de reparaţii , fapt pentru care nimeni, chiar şi proprietarul nu doreşte să repare un astfel de autovehicul, ca apoi să primească doar acei 75% , conform legii şi nu valoarea reală a reparaţiei.
Ord CSA spune ca despăgubirea nu poate depăşi valoarea bunului., respectiv a daunei. Numai Devizul estimativ al unităţii service poate certifica dauna totală, sau îmi sunt necesare facturile de reparaţie , ( fapt improbabil că se poate întâmpla) în cazul acţionării autorului şi asiguratorului în instanţă ?

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier masina parcata Cristina Radu Cristina Radu Buna seara.In luna noiembrie a anului trecut-2010- masina familiei mele a fost grav avariata in timp ce era parcata in fata casei, de catre o soferita care a ... (vezi toată discuția)