avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... chemare angajator judecata,cum procedez?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

chemare angajator judecata,cum procedez?

buna ziua,povestea mea arata in scurt asa:in urma refuzurilor repetate de a executa unele ordine abuzive ale angajatorului,mi s-a desfacut CIM cu art.65(1).am facut o cerere cu nr. de inregistrare catre angajator pt. a-mi plati un salar compensator conform CCMUN ,fapt care nu s-a intamplat,si de asemeni am cerut sa mi se achite in totalitate tichetele de masa pe perioada preavizului,in care am lucrat 10 zile cate 8 ore la cererea angajatorului,fapt pt. care acesta a binevoit sa-mi dea doar 10 tichete in loc de 20.la ITM mi s-a spus ca firma nu e obligata sa imi acorde acel salar si au refuzat sa primeasca sesizarea mea.acum vreau sa-mi actionez angajatorul in instanta pt. recuperarea tichetelor si pt. a-mi primi salariul compensator,si as dori sa stiu cam ce acte doveditoare ar trebui sa atasez la cererea de chemare in judecata,dat fiind faptul ca nu imi permit un avocat.mentionez ca firma desi are 100 de angajati nu exista CCM valabil,sau cel putin asa mi s-a transmis verbal cand am cerut sa mi se prezinte CCM.va rog mult ajutati-ma cu un sfat,chiar nu vreau sa ii dau satisfactie patronului!!si chiar as fi curios,pt. cei de la ITM nu exista nici o metoda de a-i reclama?eu am impresia ca toti de acolo sunt ori numiti politic,ori prin nepotism,prea mult neprofesionalism si incompetenta in acest organism care se presupune ca ar trebui sa ne mai si apere drepturile
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:17, 20 Iunie 2010
Nu va trebuie avocat pentru o asfel de actiune, faceti o cerere de chemare in judecata pentru drepturi banesti, invocati CCMNU 2007-2010
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
FLORIN VASILIU, Consultant resurse umane
da,asta am inteles-o .dar din cate stiu este foarte usor sa pierzi chiar daca ai dreptate daca nu respecti procedura,si nu stiu ce dovezi ar mai trebui sa anexez la cererea de chemare in judecata,trebuie cumva sa anexez CIM sau alte acte?
florin1980 a scris:

da,asta am inteles-o .dar din cate stiu este foarte usor sa pierzi chiar daca ai dreptate daca nu respecti procedura,si nu stiu ce dovezi ar mai trebui sa anexez la cererea de chemare in judecata,trebuie cumva sa anexez CIM sau alte acte?


La cererea de chemare in judecat anexati copie de pe c.i.m. si de pe decizia de concediere ... in rest este treaba angajatorul sa faca dovada platii salariului compensatoriu si a acordarii tichetelor de masa.
multumesc mult!deci ajung aceste doua acte si cererea de chemare in judecata?
florin1980 a scris:

multumesc mult!deci ajung aceste doua acte si cererea de chemare in judecata?



Da, va ajung aceste acte ... in litigiile de munca , art.287 C.mun. prevede că : „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”. Această excepţie este instituită în scopul ocrotirii angajaţilor şi organizaţiilor sindicale, atât faţă de poziţia lor în proces cu angajatorul, cât mai ales faţă de împrejurarea că deciziile pe care le poate lua acesta din urmă (de imputaţie, de desfacere a contractului de muncă etc.) fac dovada în justiţie până la proba contrară. Aşadar, în dreptul muncii regula este că sarcina probei îi revine angajatorului, indiferent de poziţia pe care acesta o are în proces, iar dacă el nu reuşeşte să facă dovada temeiniciei şi legalităţii măsurii luate, angajatul va avea câştig de cauză .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemarea in judecata a fostului angajator pt neplata salariilor costel m costel m As dori sa chem in judecata fostul angajator pt neplata salariului pe patru luni. dar am fost la ei sa ii intreb daca imi mai dau bani, si am ajuns la o ... (vezi toată discuția)
Codul muncii-ce articole trebuie scrise in cererea de chemare in judecata a fostului patron? dorudoru dorudoru In situatia de fata ? 1 ). Neplata salariilor-incepind din luna ,Aprilie 2011- pina in prezent Ce articol din Legea Codului Muncii trebuie invocat ? 2 ... (vezi toată discuția)
Nemotivarea contestatiei ramy84 ramy84 Angajatorul a emis o decizie de concediere disciplinara, cu art. 61 lit. a C. Muncii. Angajata a depus contestatie in instanta impotriva deciziei de ... (vezi toată discuția)