avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii-Ce articole trebuie scrise in cererea de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii-Ce articole trebuie scrise in cererea de chemare in Judecata a fostului patron?

In situatia de fata ?
1 ). Neplata salariilor-incepind din luna ,Aprilie 2011- pina in prezent Ce articol din Legea Codului Muncii trebuie invocat ?
2 ). Neplata concediului de odihna- incepind din anul 2009,- pina in prezent. Ce articol din codul muncii trebuie scris intr-o cerere de chemare in judecata, afostului patron ?
3 ). Desfacere contract de munca comform art.55,lit.b -( Neadevarata.) - In conditiile in care : Aceasta cerere de incetare a raportului de munca intre mine si angajator, a fost facuta scrisa si semnata de si numai de fostul angajator ( Angajatorul a semnat in locul meu ca si angajat ) - Ce articol din lege trebuie invocat. ?
Pot cere in instanta ? Sub ce articol din lege codul muncii ? Al obliga pe angajator sa depuna la instanta.. Contractul de munca- State de plata si acordul de incetare a activitaii mele ?
Spun acestea deoarece la mine nu exista niciunul din aceste documente.-Si nici martori nu am.
Multumiri anticipate !
Cel mai recent răspuns: maryus75 , utilizator 12:20, 25 Septembrie 2011
1. art.159 alin.2 C.mun.: Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

art.166 alin.4 C.mun. : Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

2. art.146 alin.4 C.mun. : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

3. art.211 alin.1 lit.a din Legea nr.62/2011 ... masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa.

4. Art.272 C.mun. prevede că : „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”. Această excepţie este instituită în scopul ocrotirii angajaţilor şi organizaţiilor sindicale, atât faţă de poziţia lor în proces cu angajatorul, cât mai ales faţă de împrejurarea că deciziile pe care le poate lua acesta din urmă (de imputaţie, de desfacere a contractului de muncă etc.) fac dovada în justiţie până la proba contrară.
Aşadar, în dreptul muncii regula este că sarcina probei îi revine angajatorului, indiferent de poziţia pe care acesta o are în proces, iar dacă el nu reuşeşte să facă dovada temeiniciei şi legalităţii măsurii luate, angajatul va avea câştig de cauză .
ar trebui sa-i faceti angajatorului si o plangere penala pt. falsificarea semnaturii dumneavoastra.coincluziile din dosarul penal pot fii foarte bine folosite in litigiul de munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemarea in judecata a fostului angajator pt neplata salariilor costel m costel m As dori sa chem in judecata fostul angajator pt neplata salariului pe patru luni. dar am fost la ei sa ii intreb daca imi mai dau bani, si am ajuns la o ... (vezi toată discuția)
Chemare angajator judecata,cum procedez? florin1980 florin1980 buna ziua,povestea mea arata in scurt asa:in urma refuzurilor repetate de a executa unele ordine abuzive ale angajatorului,mi s-a desfacut CIM cu art.65(1).am ... (vezi toată discuția)
Cum pot proba in instanta...? EddieM EddieM Daca intentionez sa revendic in instanta plata unor drepturi banesti de la fostul angajator (salariul pe perioada de preaviz + salariul compensatoriu prev. de ... (vezi toată discuția)