avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot proba in instanta...?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot proba in instanta...?

Daca intentionez sa revendic in instanta plata unor drepturi banesti de la fostul angajator (salariul pe perioada de preaviz + salariul compensatoriu prev. de CCMUN), cum pot eu, reclamant, sa probez in instanta ca fostul angajator NU mi-a onorat aceste drepturi, nu ar trebui ca instanta sa-l oblige pe angajator sa faca dovada ca a platit aceste drepturi ...??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:13, 27 Martie 2010
1. Conform Codului muncii sarcina probei, in conflictele de munca, revine angajatorului:
Art. 287. - Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

2. Asadar, dvs. cereti banii si angajatorul trebuie sa probeze ca vi i-a dat.
Multumesc mult, era logic ca lucrurile sa stea asa, am vrut sa fiu sigur.
Art.287 C.mun. prevede că : „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”. Această excepţie este instituită în scopul ocrotirii angajaţilor şi organizaţiilor sindicale, atât faţă de poziţia lor în proces cu angajatorul, cât mai ales faţă de împrejurarea că deciziile pe care le poate lua acesta din urmă (de modificare unilaterala a c.i.m., de desfacere a contractului de muncă etc.) fac dovada în justiţie până la proba contrară.
Aşadar, în dreptul muncii regula este că sarcina probei îi revine angajatorului, indiferent de poziţia pe care acesta o are în proces, iar dacă el nu reuşeşte să facă dovada temeiniciei şi legalităţii măsurii luate, angajatul va avea câştig de cauză .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare angajator judecata,cum procedez? florin1980 florin1980 buna ziua,povestea mea arata in scurt asa:in urma refuzurilor repetate de a executa unele ordine abuzive ale angajatorului,mi s-a desfacut CIM cu art.65(1).am ... (vezi toată discuția)
întoarcerea probaþiuni în conflictele de muncã bartac bartac În conflictele de muncă se poate întoarce sarcina probaţiuni, eu sunt reclamantul(salariat), am depus cererea de chemare în judecată, angajatorul a depus ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a fostului angajator pt neplata salariilor costel m costel m As dori sa chem in judecata fostul angajator pt neplata salariului pe patru luni. dar am fost la ei sa ii intreb daca imi mai dau bani, si am ajuns la o ... (vezi toată discuția)