avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ITM

Societatea pe care o reprezint a ''beneficiat'' de vizita unor reprezentanti ITM, in urma unei plangeri a unui fost angajat care reclama intarzierea restituirii garantiei constituite in calitate de agent comercial.
Printre cele retinute de cei de la ITM in culpa noastra, se numara:
- lipsa afisarii pontajului la ''loc vizibil pt salariati'' - pontajul il facem in format electronic
- lipsa CIM in copie la punctul de lucru
- bineinteles, intarzierea cu care se restituie garantiile.
Aici fac o paralela. Garantia o restituim in urma unei cereri in scris formulate de salariat, dar, deobicei, verificarea portofoliului de clienti, respectiv a soldurilor acestora dureaza cel putin doua saptamani. Conform celor de la ITM, citez ''daca unul e CENZURAT si nu face cerere, ar trebui sa ii expediati garantia prin posta'' Procedura de constituire a garantiei e prevazuta in Regulamentul de ordine interioara si se incheie si un contract subsecvent celui de munca.

Ce parere aveti?

P.S. : Controlul a fost efectuat la un punct de lucru fara personalitate juridica, sediul social al companiei aflandu-se in alta localitate.

Care este temeiul legal al obligatiei de afisare a pontajului?
Care este temeiul legal al obligatiei de a detine o copie a CIM la punctul de lucru?
Cel mai recent răspuns: ESTRANGED , utilizator 23:55, 4 Iunie 2007
Ceea ce ti-au cerut i poate fi calificat ca un abuz. Nicio prevedere legala nu mentioneaza afisarea pontajului si detinerea unei copii a CIM-ului la punctul de lucru.
De fapt ei interpreteaza eronat prevederile art.7 alin.1 din HGR nrf.161/2006, care prevede ca angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariaţi şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Ceea ce ti-au cerut ei poate fi calificat ca un abuz. Nicio prevedere legala nu mentioneaza afisarea pontajului si detinerea unei copii a CIM-ului la punctul de lucru.
De fapt ei interpreteaza eronat prevederile art.7 alin.1 din HGR nrf.161/2006, care prevede ca angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariaţi şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Ai primit amenda, ceva ?
Hai ca m-ai facut curioasa cu faza pontajului afisat la loc vizibil..
Uita-te si tu pe PV de inspectie /control si vezi cum e motivata in drept aceasta eventuala sanctiune si da-ne si noua de stire..:D
E interesant..never heard it ...
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2007
madalyna, utilizator
Nu au dat nici o amenda si nici nu au facut nici un act de constatare. Ne-au chemat azi pana la ei si iarasi .. nimic .. doar povete. NIci macar o mentiune in Registrul unic de control...
Apropo de controlul propriu zis ..
Nu s-au legitimat decat in urma insistentei mele. Nu au prezentat o delegatie pentru ca banuiesc ca nu aveau asa ceva. Plangerea nu ne-a fost prezentata. Registrul unic de control nu l-au completat desi am insistat in acest sens. Chestiunile mentionate de mine au fost ridicate fara a se preciza baza legala desi i-am tot intrebat despre asta.
Toata discutia, pe alocuri pe ton ridicat - al lor - , a fost inregistrata .. am facut o practica din asta tocmai ca sa nu ne expunem la toti spagarii..
Nu au aplicat nici o sanctiune si au devenit amabili cand i-am anuntat ca totul este inregistrat si filmat.
Ma gandesc sa le fac o plangere pentru abuz in serviciu.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca nu semnez pontajul? crissty15 crissty15 Am revenit cu o parte din subiectul cu sarbatorile legale si anume cea referitoare la pontaj si anume daca refuz sa ma semnez in datele pe care mi le dau ei, ... (vezi toată discuția)
Condica/pontaj/semnatura angajatului wolfususro wolfususro In procesul pe care il am cu angajatorul acesta nu tinea nici o evidenta-sau cel putin eu nu am semnat nici un act legat de nr ore prezent la lucru. ... (vezi toată discuția)
Control opc sorinsuciu2001 sorinsuciu2001 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca este legal ca un singur inspector OPC sa efectueze un control la o societate comerciala , de circa 2 ... (vezi toată discuția)