Societatea pe care o reprezint a ''beneficiat'' de vizita unor reprezentanti ITM, in urma unei plangeri a unui fost angajat care reclama intarzierea restituirii garantiei constituite in calitate de agent comercial.
Printre cele retinute de cei de la ITM in culpa noastra, se numara:
- lipsa afisarii pontajului la ''loc vizibil pt salariati'' - pontajul il facem in format electronic
- lipsa CIM in copie la punctul de lucru
- bineinteles, intarzierea cu care se restituie garantiile.
Aici fac o paralela. Garantia o restituim in urma unei cereri in scris formulate de salariat, dar, deobicei, verificarea portofoliului de clienti, respectiv a soldurilor acestora dureaza cel putin doua saptamani. Conform celor de la ITM, citez ''daca unul e CENZURAT si nu face cerere, ar trebui sa ii expediati garantia prin posta'' Procedura de constituire a garantiei e prevazuta in Regulamentul de ordine interioara si se incheie si un contract subsecvent celui de munca.
Ce parere aveti?
P.S. : Controlul a fost efectuat la un punct de lucru fara personalitate juridica, sediul social al companiei aflandu-se in alta localitate.
Care este temeiul legal al obligatiei de afisare a pontajului?
Care este temeiul legal al obligatiei de a detine o copie a CIM la punctul de lucru?
Ceea ce ti-au cerut i poate fi calificat ca un abuz. Nicio prevedere legala nu mentioneaza afisarea pontajului si detinerea unei copii a CIM-ului la punctul de lucru.
De fapt ei interpreteaza eronat prevederile art.7 alin.1 din HGR nrf.161/2006, care prevede ca angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariaţi şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Ceea ce ti-au cerut ei poate fi calificat ca un abuz. Nicio prevedere legala nu mentioneaza afisarea pontajului si detinerea unei copii a CIM-ului la punctul de lucru.
De fapt ei interpreteaza eronat prevederile art.7 alin.1 din HGR nrf.161/2006, care prevede ca angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariaţi şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Hai ca m-ai facut curioasa cu faza pontajului afisat la loc vizibil..
Uita-te si tu pe PV de inspectie /control si vezi cum e motivata in drept aceasta eventuala sanctiune si da-ne si noua de stire..:D
E interesant..never heard it ...
Nu au dat nici o amenda si nici nu au facut nici un act de constatare. Ne-au chemat azi pana la ei si iarasi .. nimic .. doar povete. NIci macar o mentiune in Registrul unic de control...
Apropo de controlul propriu zis ..
Nu s-au legitimat decat in urma insistentei mele. Nu au prezentat o delegatie pentru ca banuiesc ca nu aveau asa ceva. Plangerea nu ne-a fost prezentata. Registrul unic de control nu l-au completat desi am insistat in acest sens. Chestiunile mentionate de mine au fost ridicate fara a se preciza baza legala desi i-am tot intrebat despre asta.
Toata discutia, pe alocuri pe ton ridicat - al lor - , a fost inregistrata .. am facut o practica din asta tocmai ca sa nu ne expunem la toti spagarii..
Nu au aplicat nici o sanctiune si au devenit amabili cand i-am anuntat ca totul este inregistrat si filmat.
Ma gandesc sa le fac o plangere pentru abuz in serviciu.
Control opc
sorinsuciu2001
Buna ziua !
Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca este legal ca un singur inspector OPC sa efectueze un control la o societate comerciala , de circa 2 ... (vezi toată discuția)