avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de colaborare

Buna ziua,

As dori sa stiu, in conditiile in care am un contract de munca, si doresc sa imi maresc veniturile, pot incheia un alt contract de colaborare cu o alta firma pentru activitati de resurse umane, fara a avea un PFA ?
Angajatorul respectiv imi propune comision din cuantumul afacerilor pe care le aduc firmei.

Si acest contract de colaborare se poate numi conventie civila? si cine plateste impozitul pentru suma obtinuta si unde ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: deese , utilizator 16:05, 19 Iunie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Da, se pot incheia astfel de contracte ...

Modificarile la Codul fiscal au adus o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri.
Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitãti independente, cu obligatia retinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%).

Normele metodologice stabilesc ca incadrarea intr-o categorie sau in alta tine de optiunea beneficiarului de venit:
„Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.“
Asadar insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
Multumesc,

insa in cazul in care nu am inca acel contract de munca, pot incheia o contract de colaborare, fara a avea un PFA, in care anagajatorul imi da un comision din valoarea afacerilor pe care le aduc in firma?

si cum ar arata acest contract? sau e suficienta Declaratia 200?
si cum sa declar impozitul, pentru 10 sau 16 %?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit contracte prestari servicii lia19 lia19 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Care este cota de impozit care se opreste ptr contractele de prestari servicii prin colaborare?Noi oprim 10%dar ... (vezi toată discuția)
Contract de munca +conventie civila Mariana Laura Mariana Laura Buna ziua! Daca cumulez veniturile din contract de munca si conventia civila care sunt darile la stat care trebuie platite pentru conventia civila? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Contracte civile?!?! contract de prestari servicii - art 52 cod fiscal anamaria2006 anamaria2006 Am auzit recent de aceasta denumire de contract civil in sensul de contract de prestari servicii.Din cate am inteles este vorba de un contract incheiat de o ... (vezi toată discuția)