avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia crestere copil

Buna ziua,sunt angajata cu contract de munca din data de 29 iunie 2009, iar pe data de 10 iunie a.c. am nascut o fetita prematur (la 8 luni), data nasterii trebuind sa fie 07 iulie a.c. Intrebarea mea este: mai beneficiez de indemnizatia de ingrijire copil? Se considera faptul ca am nascut prematur?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:58, 20 Iunie 2010
OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede, la art.1 alin.(1), obligativitatea, ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Din Normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 aflam ca: in situatia in care nasterea se produce inainte de termen, perioada prevazuta de ordonanta de urgenta se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Da, corect. Acest lucru este prevazut de art. 4 alin. 8 din H.G. nr. 1025/2006:
Art. 4. -(1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
..................................
(8) În situaţia în care naşterea se produce înainte de termen, perioada prevăzută la alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt.cresterea copilului chiritoiu catalina chiritoiu catalina POT BENEFICIA DE INDENM.DACA NASC PREMATUR(07 LUNI)SI NU AM DECAT 10-11 LUNI DE CORIZATIE? (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil n-ella n-ella Buna ziua! Deschid un nou topic in speranta ca poate sa imi raspunda cineva. Intrebarea mea este: Daca data posibila a nasterii copilului este 8 nov 2010 (m-am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil avramutloredana avramutloredana am inceput sa lucrez in 28 iulie 2008. in luna noiembrie am ramas gravida si am termen sa nasc in 10 august. eu am socotit ca am 12 luni dar nu stiu daca sunt ... (vezi toată discuția)