avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Primarul poate lua decizii fara consultarea ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Primarul poate lua decizii fara consultarea consiliului local?

Buna ziua!
Primarul, fara a instiinta consiliul local in prealabil, are voie sa decida, de unul singur, pentru a da in folosinta o incapere a primariei unei companii nationale (ex. Posta Romana)?
Exista vre-o lege prin care primarul poate face unele investitii, fara acceptul consiliului local? Pentru aceasta incapere au fost schimbate usi, geamuri,etc., apoi data spre folosinta unui oficiu al Postei Romane.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:11, 20 Iunie 2010
Buna ziua !
Autoritatea cu rol de deliberare in toate problemele unitatii adm-teritoriale este Consiliul local ,in conditiile legii 215/2001, republicata , privind administratia publica locala , primarul neputand (legal) sa inchirieze , sa dea in folosinta sau sa faca orice alt act de dispozitie in ceea ce priveste bunrile proprietate publica sau privata fara a exista o hotarare a Consiliului local respectiv .
Aveti dreptate , primarul nu poate lua unele decizii fara acordul consiliului local . Legea de baza este 215/2001 a administratiei publice locale . Va puteti uita la articolele care prevad atributiile consiliului local : in acest caz consiliul local este cel care emite hotarari - privind administrarea domeniului public si privat iar primarul este cel care le duce la indeplinire : Consiliul local este autoritatea deliberativa iar primarul , autoritatea executiva .
Daca nu exista un acord al Consiliului Local in sensul inchirierii spatiului respectiv , primarul nu poate decide de la sine putere sa faca acest lucru.
B-)
Este un mic abuz in serviciu ca si fapta penala.:D
Procedura legala era urmatoarea:
- initierea unui proiect de hotarare a Consiliului local privind darea in administrare a camerei respective, pe durata de X ani, cu stabilirea drepturilor si obligatiilor ambelor parti si imputernicirea primarului sa semneze contractul de dare in administrare si procesul verbal de predare-primire...Baza legala invocata in preambulul proiectului de hotarare este art. 36 (2) lit. c si art. 36 (5) din legea 215/2001:
(5) In exercitarea atributiilor prevazute la alin. (2) lit. c), consiliul local:
a) hotaraste darea in administrare, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate publica a comunei, orasului sau municipiului, dupa caz, precum si a serviciilor publice de interes local, in conditiile legii;

- dupa adoptarea acestei hotarari, se incheia contractul de dare in administrare...
Ce s-a facut este, dupa parerea mea, ilegal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu pentru o asociatie sportiva cristiflorin cristiflorin Buna ziua. Sunt membru intr-o asociatie sportiva de tir cu arcul si as dori sa stiu care este legea in baza careia as putea cere un teren de la primarie, sau ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri pe o prelungire de contract, hypo hypo Buna seara,am si eu o problema si solicit ajutor.Am un contract de inchiriere ,pentru un teren(aflat in domeniul public) incheiat cu un consiliu local,daca ... (vezi toată discuția)
Notificare primar sau institutia primarului??? niculaucarmen niculaucarmen sunt cadru didactic si detin o hotarare judecatoreasca prin casa mi s-a aprobat decontarea transportului transportului in mediul rural. In continutul acelei ... (vezi toată discuția)