Buna seara,am si eu o problema si solicit ajutor.Am un contract de inchiriere ,pentru un teren(aflat in domeniul public) incheiat cu un consiliu local,daca acel contract a expirat ,pentru prelungire,hotarirea de consiliu trebuie luata cu jumatate plus unu din nr. consilierilor sau cu doua treimi din nr. de consilieri?Va multumesc.
Avand in vedere faptul ca bunul respectiv face parte din domeniul public al localitatii, fiind cu siguranta prins in patrimoniu, consider ca se aplica majoritatea de doua treimi din numarul consilierilor in functie...
legea nr.215/2001
Art. 45
alin.(3) Hotararile privind patrimoniul, se adopta cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor locali in functie :)
Art 45 se refera la modificarea patrimoniului.
Daca dumneavoastra aveti deja un contract de inchiriere inseamna ca bunul inchiriat se afla deja intr-o lista aprobata de Consiliul Local. Prin urmare prelungirea se face de catre Primar si nu de catre Consiliul Local.
Fara suparare...odata ce contractul a fost pe perioada determinata, iar termenul acestuia s-a incheiat, rezulta in mod clar ca bunul respectiv poate fi dat in chirie in continuare, numai prin hotarare de consiliu local, acesta avand printre atributiile privind administrarea domeniului public sau privat, dreptul de a hotari privind concesionarea, darea in administrare, inchirirea, iar in cazul bunurilor apartinand domeniului privat, si vanzarea.
In alta ordine de idei,
" ART. 122
Toate bunurile aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale sunt supuse inventarierii anuale. Consiliilor locale şi judeţene li se prezintă anual de către primar, respectiv de preşedintele consiliului judeţean, un raport asupra situaţiei gestionării bunurilor.
ART. 123
(1) Consiliile locale şi consiliile judeţene hotărăsc ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, de interes local sau judeţean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome şi instituţiilor publice, să fie concesionate ori să fie închiriate. Acestea hotărăsc cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judeţean, în condiţiile legii.
(2) Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), în cazul în care consiliile locale sau judeţene hotărăsc vânzarea unui teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune la cumpărarea terenului aferent construcţiilor. Preţul de vânzare se stabileşte pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judeţean, după caz.
(4) Proprietarii construcţiilor prevăzute la alin. (3) sunt notificaţi în termen de 15 zile asupra hotărârii consiliului local sau judeţean şi îşi pot exprima opţiunea de cumpărare în termen de 15 zile de la primirea notificării.
ART. 124
Consiliile locale şi consiliile judeţene pot da în folosinţă gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau privată locală ori judeţeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice." :)
Tot fara suparare............Consiliul Local este legislativul..hotaraste asupra destinatiei si a preturilor...Primarul, adica executivul, pune acestea in aplicare prin compartimentele de specialitate ale primariei. Vezi practica. Crezi ca fiecare inchiriere se face prin Consiliul Local? Gresit
Alte discuții în legătură
Concesionare teren
ndbihor
As dori sa aflu ce conditii trebuie indeplinite si care este procesul prin care as putea concesiona teren de la primarie...
Va multumesc anticipat!
Cu ... (vezi toată discuția)