avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... perfectare vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

perfectare vanzare cumparare

un coleg ma poate ajuta la o speta?clentul are incheiat un precontract de v/c pe o suprafata de 108 mp,insa solicita perfectarea unei suprafete de 182mp pe considerentele ca s/ar fi gresit masuratoarea initiala plus o alta suprafata in imediata apropiere cu alti vecini sustinand ca iar fi platit vanzatoarei insa nu au incheiat nici un act de mina ,eu vad o perfectare pt.182mp insa pentru restul nu stiu cum ar suna actiunea si nici sansele de solutionare,multumesc din suflet celor care ma scot din ceata#-o:((
Cel mai recent răspuns: ContSters116348 , utilizator 11:55, 20 Iunie 2010
Buna ziua !
In conditiile date ,daca in precontract este vorba de 108 m.p. nu vad nicio sansa de a solicita mai mult in conditiile in care nu exista nicio dovada in acest sens .
1.Pentru suprafata de 108 mp poate formula o actiune in confectionare
act, solicitand instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de
act tutentic de vanzare-cumpare.
Astfel, conform art.5, alin.2 din Legea privind circulaţia juridică a terenurilor, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.247/2005, titlul X, „în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.

2.Daca in teren este o suprafata mai mare are la indemana o actiune in
constatare, ulterioara primei, in contradictoriu cu toti vecinii terenului.
Facand dovada cu schite si măsurători cu aparatură de topometrică de specialitate si ca granitele terenului nu s-au modificat, actiunea va
fi admisa.

3.Pentru terenul in plus, pentru care nu are chitanta de mana, va
trebui sa-i convinga pe vanzatori sa incheie un astfel de antecontract
si sa formuleze ulterior o actiune in confectionare act.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
Daniel Coman, Avocat
multumesc,Daniel cam la acelasi raspuns,ma gandeam insa nu eram sigura deci si nesiguranta de nota lipsa experintei etc=D>
Promisiunea de vanzare-cumparare, are la baza, un titlu de proprietate (astfel ar trebui legal sa fie).

Promitentul-vanzator, nu poate, legal cel putin, instraina o suprafata de teren mai mare, decat cea care este trecuta in actul de proprietate, care face, pana la orice proba contrarie, dovada dobandirii dreptului de proprietate al promitentului-vanzator, indiferent de ceea ce sustine/doreste promitentul-cumparator.

Daca in fapt, suprafata lotului este mai mare decat cea din actul de proprietate al promitentului-vanzator, si in speta sunt intrunite conditiile pentru dobandirea unui drept de proprietate prin efectul uzucapiunii, sa zicem, atunci pentru diferenta de teren, promitentul-vanzator trebuie sa formuleze o actiune in acest sens, si doar dupa obtinerea unui titlu, in sensul legii, poate instraina legal acea suprafata de teren (diferenta).
multumesc e bine de avut in vedere=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract v-c dubios pt. teren pe care exista doar tp lghita lghita vreau sa vand un teren in extravilan langa Husi, unui tip care cumpara in masa in zona (de fapt el vrea sa cumpere). Dupa ce am cazut de comun acord asupra ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare - antecontract de vanzare cumparare romeosuceava romeosuceava Buna ziua ! Am o problema pentru care va cer un sfat. Am incheiat in luna aprilie 2010 un Antecontract de Vanzare Cumparare pentru un teren in suprafata ... (vezi toată discuția)
Proprietate utagabitibi utagabitibi am luat un teren cu chitanta de mana iar cel de la care am cumparat nu au succesiune. terenul este trecut la rol la mama lor decedata inainte de 90. De unde ... (vezi toată discuția)