avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... precontract v-c dubios pt. teren pe care exista doar TP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

precontract v-c dubios pt. teren pe care exista doar TP

vreau sa vand un teren in extravilan langa Husi, unui tip care cumpara in masa in zona (de fapt el vrea sa cumpere). Dupa ce am cazut de comun acord asupra pretului pe ar i-am cerut precontractul tip care il baga sub nas la toata lumea sa ma uit peste el inainte si am cateva nedumeriri (selectez ce mi se pare indoilenic, nu pot culege tot antrecontractul). V-as ruga daca se poate un raspuns punctual

1. In antecontract apare expresia "promitentii vazatori ne obligam sa vindem irevocabil si definitiv", dar nu apare "promitentii cumparatori ne obligam sa cumparam irevocabil si definitiv". Deci teapa...

2. Se indentifica terenul in TP, vecini, suprafata din titlu, etc, dar urmeaza:
"Vanzatorul declara ca suprafata reala existenta este de xyz mp. Pretul convenit este de xyz/mp valoarea totala a terenului fiind de xyz... In cazul in care ulterior perfectarii prezentului antecontract se va constata ca suprafata reala este mai mica decat cea aratata in TP si in contract, promitenti vanzatori se obliga sa resistituie cota parte din pret aferenta suprafetei lipsa". Eu cred ca am negociat un pret mai mare decat vecini. Ca sa scada din pret, tipul poate sa bage zanzanie intre mine si ei, sa dea lor 1000 de euro in plus, numai sa iasa suprafata mea mai mica. Evident ca legalitatile de intabulare le va plati el, cu topograful lui care poate sa faca/zica orice la masuratori. Evident nu se zice nimic despre ce se intampla daca la intabularea suprafata este mai mare (nici nu are sens sa pun o asemenea clauza, la intabulare cred ca poate sa puna in plus la vecini care nu s-au gandit la chichite din astea, numai sa nu iasa mai mult decat a semnat cu mine). Pot sa pun o clazua cum ca partile cad de comun acord asupra suprafetei din TP si nu vor mai exista modificari ulterioare? Mentionez ca tipul nu se risca nimic legat la suprafata, stie exact suprafata de teren de pe platoul respectiv (e o lunca neteda) si cam cat are fiecare persoana de acolo (suprafete aprox. egale) ... Pot sa iau teapa cu chestia asta? Sa traga in jos suprafata terenului ca sa ii iasa in final mai ieftin pretul per mp? Practic ma olbig sa vand dar nu sunt sigur de pretul final.

3. Singura lui obligatie (care de fapt il avantajeaza pe el) din antecontract este "sa intabuleze terenul pe numele promitentilor vanzatori [ca altfel nu are cum, asta stiu deja], acestia efectuand toate demersurile necesare pe cheltuiala lor [care lor?]. Promitentul vanzator mandateaza promintentul cumparator sa efectueze aceste demersuri pe numele si in contul promitentului vanzator si sa puna la dispozitie actele...". E ceva ascuns in fraza "mandateaza... pe numele si in contul..."?

4. Ce vrea sa zica sintagma "promitenti vanzatori consimt la transcrierea dreptului de proprietate asupra imobilului pe numele si in favoarea promitentului cumparator". Inteleg ca e vorba de faptul ca sunt de acord cu intabularea pe numele lui dupa ce va fi intabulat pe mine, dar are fraza ceva conotatii ascunse? Adica prezentul din "consimt" ma pune pe ganduri.

5. Din nou fraza dubioasa care nu am inteles-o: "Subsemnatii promitenti vanzatori predam in posesia cumparatorului terenul vandut la data semnarii prezentului act de vanzare cumparare". Care "vandut"? De ce verbul e la trecut? De ce nu de la data intabularii? Adica tipul poate incepe sa samene pe terenul meu inainte de a primii banii? Inteleg "folosinta" dar nu "posesie"... Chiar mi se pare dubios. Si ce "act de vanzare cumparare"? Ca e doar un precontract.

Pe ansamblu mi se pare ca e un precontract care ma obliga numai pe mine si pe el la nimic.

Va multumesc,

p.s. Imi cer scuze daca postul e prea lung si intrebarile mele multe. Am incercat sa fiu cat se poate de concis. Pe un forum concurent am primit un raspuns in doi peri cu "consulta un avocat" si oricum am sa fac asta. Pana atunci, sper ca aici sa gasesc mai multa intelegere
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2007
lghita, utilizator
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 02:23, 29 Mai 2007
Depinde de ce riscuri sunteti dispus sa va asumati prin vanzare. In mod normal , nu va poate obliga nimeni sa semnati ceea ce nu va doriti. Daca aveti dubii despre formularea din antecontract si e normal , vazand ce ati citat, nu va obliga nimeni sa semnati in forma dorita de acea persoana. In cazul in care fiecare doreste sa efectueze tranzactia ar fi urmatoarele variante:
1. desi e un efort mai mare , ocupati-va personal de actele dvs. de proprietate, intocmiti cadastrul si intabulati , chiar daca veti suporta niste cheltuieli mai mari , pentru ca la sfarsit veti discuta de pe alte pozitii.
2.daca alegeti totusi formula propusa deja , mai puteti sa mergeti la un notar caruia sa i explicati situatia si sa va redacteze forma pe care o agreati si sa o propuneti cumparatorului (la notar in ideea ca veti autentifica actele acolo sau la un avocat daca nu sunteti sigur de autentificare).
3. Semnati contractul propus de el doar asistat de un avocat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Act vanzare- cumparare dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:1) se poate face un precontract de vanzare -cumparare ,teren agricol ? fac precizarea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)