avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare- cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare- cumparare

buna seara ! va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:1) se poate face un precontract de vanzare -cumparare ,teren agricol ? fac precizarea ca,proprietarul terenului nu poseda cadastru si intabulare. 2) se poate prevedea o clauza de obligarea proprietarului sa incheie actul de vanzare -cumparare, in forma autentica fara a apela la justitie? 3 ) poate cumparatorul sa faca toate demersurile pt a putea obtine fisa cadastrala(cu acceptul vanzatorului promitent) . va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 15:19, 28 Octombrie 2014
1. Dacă promitentul vânzător vă dovedește că este titularul dreptului de proprietate asupra terenului, puteți încheia un antecontract de vânzare-cumpărare. Potrivit OG 12/2013 acest act se poate încheia și sub semnătură privată.

2. Această clauză este de esența antecontractului, astfel că este obligatoriu din punctual meu de vedere și este în interesul promitentului comparator să prevadă acest lucru. Excepția o reprezintă posibilitatea prevăzută de Codul civil, potrivit căruia în caz de nerespectare a clauzei promitentul comparator poate sesiza instant de judecată solicitând o hotărâre care să țină loc de act de vânzare cumpărare. ( Însă dacă imobilul nu este intabulat, nu aveți șanse de câștig). O altă clauză ce se poate stipula în antecontract este aceea potrivit căreia în caz de neîndeplinire a obligațiilor asumate prin antecontract promitentul comparator poate solicita dublul arvunei.

3. Nu. Poate doar dacă este mandatat special prin procură în acest sens de titularul dreptului de proprietate.
1. Se poate face si fara cadastru, intabulare si chiar fara sa fie proprietar.
Se poate ca prin acelasi document, promisiunea de vanzare, sa fie mandatat cumparatorul sa plateasca si sa faca toate demersurile pentru intabulare etc.
"toate demersurile pentru intabulare" ar putea insemna : declaratie ca acceptati o suprafata mai mica decat in TP , corectarea numelui proprietarului, sau carectarea nr de parcela, sau corectarea nr de tarla, declaratia cum ca stiti ca "imobilul este cu pozitionare incerta datorita lipsei planului parcelar", modificarea formei sau pozitiei parcelei functie de Intabulatii din baza de date a ANCPI, un proces daca suprapunerile nu va mai permit sa va intabulati desi in teren poate fi ok....... pana la #-oobtinerea unui ID de la OCPI/ANCPI sansa ca terenul sa fie in ceealalta parte a satului e cam de 50%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pentru hotarare judecatoreasca ce tine loc de act de vanzare dodeviorel dodeviorel Ce taxa de timbru trebuie sa platesc pentru deschiderea unui proces in care solicit pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)
Numar tarla si parcela gresita in contract de vanzare cumparare mainutzel mainutzel Buna ziua, V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi legate de o anumita situatie la care incerc sa gasesc o rezolvare.Am cumparat acum 2 ani un ... (vezi toată discuția)