avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROMISIUNE DE VANZARE - ANTECONTRACT DE VANZARE ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROMISIUNE DE VANZARE - ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE

Buna ziua !

Am o problema pentru care va cer un sfat.
Am incheiat in luna aprilie 2010 un Antecontract de Vanzare Cumparare pentru un teren in suprafata de 2500 mp pt care exista acte si in realitate sunt 3600 mp. Pentru acest teren am achitat 40 % din valoarea convenita cu promitentul vanzator, urmand ca pana la 15.06.2010 s-a se incheie Contractul de Vanzare Cumparere in forma autentica, adica data pana cand se va finaliza inscrierea terenului in CF, adica intabularea. Intabularea nu s-a realizat si vanzatorul s-a razgandit.
Ce pot face eu ?
Am posibilitatea de a deschide o actiune in justitie prin care sa-i achit difeenta de 60 % si sa obtin un act care s-a tina loc de Contract de Vanzare Cumparere ?
Si tot odata sa si intabuley terenul respectin in CF 2500 mp sunt pe titlu dar ar trebui 3600 mp ca in realitate, deoarece diferenta de la 2500 mp la 3600 mp este cumparata de vanzator in anul 1936 fara acte.


Va multumesc pentru amabilitate !
Cel mai recent răspuns: Bogdan Craioveanu , Avocat 15:14, 6 Iunie 2010
"Am posibilitatea de a deschide o actiune in justitie prin care sa-i achit difeenta de 60 % si sa obtin un act care s-a tina loc de Contract de Vanzare Cumparere ?"
Nu.In mod normal, potrivit antecontractului puteti solicita dublul sumei platite ca avans!(daca acest lucru este stipulat in antecontract)
Da puteti face o actiune in instanta prin care sa
se pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic.
Nu puteti cumpara decat suprafata pe care vanzatorul
o are in titlu de proprietate, pentru ca doar pentru aceasta
face dovada proprietatii.
Aceste actiuni in realizare de drepturi sunt admise de catre instantele judecatoresti,
fiind denumite si actiuni in confectionare act.

Literatura juridica de specialitate si jurisprudenţa sunt unanime in admiterea acţiunilor prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri care sa tina loc de act autentic de vânzare-cumpărare, considerându-se că repararea in natura a prejudiciului suferit prin refuzul încheierii contractului este cea mai buna modalitate de reparare pentru creditor, adică prin încheierea actului, ceea ce da satisfacţie principiului reparării in natura a prejudiciului, o astfel de acţiune fiind admisibila pe temeiul art. 1073,1077 C.civ, coroborate cu câteva principii de drept consacrate de prevederile C.civ privitoare la interpretarea convenţiilor.
Mai mult, există prevedere legală care reglementează expres situaţiile identice cu prezenta cauze. Astfel, conform art.5, alin.2 din Legea privind circulaţia juridică a terenurilor, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.247/2005, titlul X, „în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.
Nu-i dracul asa de negru cum pare.
Incercati sa negociati sa cumparati si restul de 1.100 mp, la un pret mult mai mic, cu titlu de "drepturi litigioase" (daca exista dovezi pertinente ca puteti obtine un titlu valid si pentru restul de teren).
In mod normal ar fi trebuit sa aveti clauza de care spunea colega avocat mai sus, respectiv promitentul cumparator sa va dea dublul valorii avansului in caz ca se razgandeste sau nu mai poate incheia contractul pt orice alt motiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Valabilitate antecontract cumparare casa viorel2rusu viorel2rusu Buna ziua, am un antecontract de cumparare a unui imobil in care sunt precizate urmatoarele: " Prezentul antecontract are valabilitate pana la data ... (vezi toată discuția)
Hotarâre care sã þinã loc de act autentic ssm1979 ssm1979 Am următoarea speţă : prin antecontract (promisiune bilaterală de vânzare) A se obligă să-i vână lui B un teren pentru suma de x lei care au fost ... (vezi toată discuția)