O plangere penala pe art 307 Cod penal, in care au fost audiate partile si martori , ajungand la Parchet dupa finalizarea cercetarilor de catre politie , care este termenul (prevazut de lege) , in care Parchetul este obligat sa dea o rezolutie ?
Se poate retrimite dosarul de la Parchet la organul de cercetare (politie ) ?
Multumesc !
Procurorul poate infirma propunerea facuta de politie si poate dispune retrimiterea dosarului catre politie ptr completarea urmaririi penale , sau o poate accepta .
Termenul de solutionare nu este prevazut , in afara de specificatia "termen rezonabil" , insa depinde de volumul de dosare aflat in lucrul respectivului parchet .
dupa verificarea dosarului de catre parchet se poate da solutia de incepere, neincepere a urmaririi penale sau se poate restitui dosarul politiei pentru completarea cercetarii penale. termenele...in functie de numarul de lucrari aflate in lucru...
Legea stabileste un termen de 15 zile in care procurorul este obligat sa se pronunte si sa dea solutia legala, din momentul prim irii dosarului de la politie (organul de cercetare penala)
Problema este ca acesta obligatie a procurorului nu este completata de nici o sanctiune astfel incat acest termen , in practica, poate fi caracterizat ca fiind un termen de recomandare.
Da, in anumite situatii dosarul poate fi retrimis la organul de cercetare penala pentru refacerea / completarea cercetarii penale.
pentru contestarea rezolutiei si depunerea unor acte de catre noi , cetatenii ...exista termene !
..,,minunatii'' domni procurori care , oricum dau solutii dupa alte criterii , decat cele ..legislative .... de ce nu au termene ?
Conform art.278 c.pr.pen.rezolutia procurorului p[oate fi contestata in 20 de zile de la primire la procurorul ierahic superior si la alte 20 de zile in instanta,daca acesta nu raspunde in interiorul acestui termen