avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... H.G. 518/1995 50% diurna urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

H.G. 518/1995 50% diurna urgent

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire referitoare la H.G. 518/1995 in cazul cursurilor de perfectionare, (formare profesionala Titlu VI, din Legea nr. 53/2003) conform art. 189, lit. c, Codul Muncii. O firma A, din UE, plateste toate costurile de specializare (cazare, transport, si diurna- indemnizatie pentru masa si alte cheltuieli). Mentionez ca mentoring-ul se face in cadrul unei multinationale (firma din UE face parte la fel ca si cea din RO din cadrul firmei multinationale).
Persoana X mai beneficiaza de prevederile H.G. 518/1995 /CAPITOLUL II/Secţiunea I/
Art. 8. - (1) Personalul trimis în străinătate, în condiţiile prezentei hotărâri, beneficiază de 50% din diurna stabilită pentru ţara în care are loc deplasarea, potrivit categoriei în care se încadrează, în cazul în care cheltuielile pentru masă se suportă de către partenerii externi.
1.Este obligata firma din RO la plata acestei sume?
2.In cazul in care firma din RO nu doreste plata acestei sume cum se procedeaza legal?
3.Exista o lege in care este prevazuta aceasta situatie?
4. Daca se face act aditional, la CIM, in care se specifica ca persoana respectiva este la training mai poate cere dreptul mai sus mentionat?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: sgilie , utilizator 11:19, 22 Iunie 2010
Art. 45 din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 prevede ca :
Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau in strainatate, vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

1. Firma este obligata la plata diurnei.
2. In caz de refuz , angajatul se poate adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata.
Multumesc frumos pentru raspuns,
Respectivul angajat mai are dreptul la 50% din diurna din Romania daca firma din UE ii suporta toate costurile pentru masa si alte cheltuieli (diurna este suportata inegral de firma din UE) fara a trimite costurile in Romania pentru decontare?
Daca nu specific ca este in delegatie sau detasare se mai aplica art. 8 din HG 518/95?

Multumesc
O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna training in uk sgilie sgilie Am si eu o problema referitoare la formarea profesionala. Un angajat X al unei firme din Romania este trimis la specializare in UK pt 6 luni. Specializarea ... (vezi toată discuția)
Diurna externa AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, va rog frumos sa imi raspundeti daca e posibil la urmatoarea intrebare: daca o unitate decide sa acorde 35Euro/zi diurna externa, iar in cazul in ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna SSFF SSFF Buna seara, Va rog mult sa imi spuneti daca o firma care trimite personal sa lucreze in UE (sau in alta localitate din tara) si asigura angajatilor ... (vezi toată discuția)