avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exista aspect moral sau/si legal?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exista aspect moral sau/si legal?

Buna ziua ! Incerc sa expun situatia cat ma succint si va rog sa ma imi dati un sfat daca este posibil... o doamna din Romania "cunoaste"un domn din Croatia prin intermediul unui joc virtual de socializare.Situatia amandurora se clarifica din start si de comun acord conchid ca vor pastra o legatura virtuala fara posibilitatea de a se materializa in realitate.Dupa un timp, domnul insista pret de cateva saptamani sa ii faca doamnei un cadou pentru ca se apropiau sarbatorile de iarna .Doamna refuza sistematic insa intr-un final cedeaza si accepta cadoul simtindu-se oarecum in siguranta pentru ca i se amintea tot timpul ca este doar un cadou care nu o va obliga cu nimic.Dupa 2 luni doamna, satula de posesivitatea domnului il anunta ca ar trebui sa intrerupa corespondenta si ca ii va inapoia cadoul .Domnul se simte jignit si o asigura ca este un gentelman desavarsit si ca indiferent de situatie un cadou ramane un cadou ce nu se poate inapoia si ca daca doamna tine neaparat il poate dona. Trebuie precizat ca acest cadou a fost o suma de bani adica 500 de euro, in vederea achizitionarii unui laptop.Dupa alte 5 luni, timp in care domnul a bombardat-o sistematic cu mesaje jignitoare pe doamna care le-a si l-a ignorat ,dansul decide ca ar fi timpul ca banii sau laptopul sa ii fie inapoiate si o asigura ca ar trebui sa i-a mesajul foarte in serios si sa nu il mai ignore.Evident doamna se teme pentru ca domnul ii cunoaste adresa si ar dori sa dea banii inapoi dar nu ii are,iar laptopul a suferit cateva mici incidente intre timp ...si oare chiar daca ar reusi sa restituie "cadoul* poate fi sigura ca va fi lasata in pace?Intrebarea mea este,daca in afara de aspectul moral al acestei situatii exista si un alt aspect de natura legala...doamna poate fi acuzata de ceva,se poate apara in vreun fel de acest individ care este evident ca are vaste resentimente pentru faptul ca a fost respins si probabil incearca sa o intimideze ?
Cel mai recent răspuns: danutza40 , utilizator 16:15, 21 Iunie 2010
cadoul este o donatie si nu este revocabil decat daca este pus sub conditie.. cum a fost fara nici un fel de conditite, fara nici un fel de obligatie, evident ca nu mai trebuie sa mai inapoieze nimic.. si daca cunoste adresa, ce? o sa intre peste ea cu forta in casa? nu prea cred!! sunt legi in privinta asta care apara persoana si bunurile acesteia.. daca era sub forma de imprumut era altceva, trebuiau inapoiate dar asa.. sa -si puna croatul pofta in cui si de doamna si de bunuri si de banii dati cadou
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
Petre Enache, Avocat
Ideal ar fi daca daca doamna in cauza ar fi pastrat convorbirile in care initial a refuzat cadoul , insistentele domnului si in final acceptul doamnei, la toate aceastea adaugandu-se si inscrisuri doveditoare ale transferului de bani. altfel, nu stiu ce s-ar putea face , insa nici domnul nu ar avea alte dovezi decat cele pe care se poate sprijini si doamna in apararea sa...convorbirile.
Multumesc domnului avocat si doamnei consilier pentru promptitudinea raspunsurilor ,insa raspunsul d-nei consilier m-a pus usor pe ganduri.Majoritatea conversatiilor intre "doamna" si "domnul"s-au purtat in cadrul acelui joc virtual care are propriul sau chat.Exista posibilitatea ca inscrisul doveditor al transferului de bani sa mai existe ,trebuie sa verific, doamna fiindu-mi buna amica.Cunoscand indeaproape situatia nu pun la indoaiala spusele doamnei si vreau sa revin cu o intrebare sub forma unei situatii ipotetice.O doamna din Sapanta(sa zicem)cunoaste virtual un domn din Vascauti iar domnul face o pasiune pentru acea doamna.Tine mortis ca doamna sa primeasca un cadou, sa zicem o masina sau orice altceva.Banii vin de la Vascauti iar doamna ii primeste la Sapanta...dupa luni de zile domnul se razgandeste si vrea banii inapoi sau bunul achizitionat.Din punct de vedere legal de ce poate fi acuzata doamna, tinand cont ca in afara de transferul banilor nu a existat nici un alt fel de intelegere(scrisa sau verbala), sau cum o poate obliga domnul din Vascauti sa returneze cadoul?Multumiri anticipate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refinantare cu bucluc... leo2000ro leo2000ro Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns...Avem urmatoarea situatie...O doamna si cu un domn, avand o relatie care sperau sa devina serioasa ... (vezi toată discuția)
Am fost inselat gustiD gustiD Buna ziua As avea si eu o problema si as vrea sa stiu daca am vreo sansa sa recuperez niste bani Am avut o relatie cu o fata din romania ,eu sant stabilit ... (vezi toată discuția)