avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea pasivului succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea pasivului succesoral

Speta este in felul urmator: decujus-ul a avut o singura mostenitoare legala, pe sora sa. In timpul vietii, decujus-ul a vandut apartamentul in care locuia unor vecini, acestia urmand ca in schimbul ingrijirii acordate acestuia, prestate cat traia, sa beneficieze de aprtament la sfarsitul vietii acestuia. In timpul vietii acesta a mai contractat si un credit "cu buletinul". Dupa deces, banca solicita plata restului ratelor, indreptandu-se catre unica mostenitoare - sora acestuia. Va fi obligata aceasta la plata pasivului mostenirii, desi aceasta nu a primit nimic drept mostenire? Cum se poate aceasta apara, concret, in fata bancii care solicita plata ratelor?
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 20:15, 20 Iunie 2010
Daca tot nu e nimic in masa succesorala sa mearga la notariat si sa renunte la mostenire, iar daca mai exista alte bunuri in masa succesorala poate accepta mostenirea sub beneficiul de inventar.
Primul aspect care trebuie avut in vedere este acela al acceptarii valabile a mostenirii de catre mostenitorul legal. Astfel, conform art.689 C.civ. "acceptarea poate fi expresa sau tacita". Este expresa cand se insuseste calitatea printr-un act autentic sau chiar privat (inclusiv cererea de dezbatere a succesiunii de catre mostenitorul in cauza, adresata in termenul legal, notarului sau instantei) si este tacita cand mostenitorul face un act ( considerat apoi de acceptare) pe care n-ar fi putut sa-l faca decat in calitatea sa de mostenitor. Daca sora defunctului a repudiat expres mostenirea (a renuntat prin act autentic la ea, fapt aparent normal daca nu avea nimic de primit!B-) ), atunci acel act dovedeste lipsa calitatii de mostenitor si inclusiv inexistenta obligatiei invocate de banca.
Daca nu are cum sa probeze astefel, atunci este necesar sa probeze ca a renuntat la succesiune prin prescrierea dreptului de a o accepta in termenul de 6 luni (prevazut de art.700 C.civ.), invocind in ambele situatii lipsa calitatii procesuale ca exceptie. In ultima situatie este necesar ca banca sa nu poata proba o acceptare tacita a sucesiunii, asa cum aratam mai sus.
Este indicat sa angajati un avocat. Succes si in principiu, desi nu sunteti prea darnic cu detaliile, sitautia este rezolvabila tocmai fct. de acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a mostenirii DORISSS DORISSS Cu ce acte (cum) faci dovada de acceptare tacita a mostenirii, daca nu ai fost la notariat in cele 6 luni de la decesul parintilor? Multumesc! (vezi toată discuția)
Testament eec eec Matusa mea a decedat si nu are copii. A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)
Mostenire robert_l robert_l Buna ziua o sa va spun povestea mai pe larg ca sa ma puteti indruma. Mama mea are o sora vitrega(pe care nu o cunoastem) tatal lor a detinut mai multe ... (vezi toată discuția)