avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort-Custodie comuna minori??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort-Custodie comuna minori??

multumesc
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
ContSters154130, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 19:39, 23 Iunie 2010
Conceptul de custodie comuna nu exista in sistemul juridic din Romania.
Exista doar conceptul de interes superior al copilului.
Prelevandu-se de o lege veche de o jumatate de veac, nicio instanta din Romania nu va incuviinta custodia comuna. Vor gasi "scuze" pe care nu vreau sa le comentez.
Cu alte cuvinte nu exista caz in Romania in care interesul superior al copilului sa fie custodia comuna.
Dar dupa schimbarea legii brusc vor veni si aceste cazuri . Adica brusc interesul superior al copilului se va schimba. Doar pentru ca se schimba legea.
Din pacate traim in Romania.

In alta ordine de idei daca exista intelegere intre parinti asupra custodiei comune, ce mai conteaza cui va incredinta instanta copilul? Este atat de important sa scrie negru pe alb ca a fost incredintat mamei sau tatalui?
Haideti s-o luam logic. Sunteti de acord ca parintii necasatoriti isi exercita drepturile parintesti in comun asupra minorilor lor? In caz ca "da" nu ar fi discriminatoriu ca parintii divortati sa nu aiba aceasta posibilitate? Nu ar fi o incalcare a art. 16 al (1) din Constitutie? Pe de alta parte art. 42 al. final Cod Fam lasa posibilitatea parintilor sa se invoiasca asupra incredintarii copiilor? Sigur incuvintarea instantei este o conditie suplimentara. Deci, exista vreun impediment juridic ca, daca parinti isi exprima dorinta in fata instantei de comun acord, sa se incuvinteze exercitarea drepturilor parintesti in comun asupra copiilor? Raspunsul este evident NU.

Aaaaa ... ca parintii nu cer asa ceva ... asta este alta problema. Instanta nu poate da ceva ce nu s-a cerut. In cazul divortului ideea de incredintare unilaterala a copiilor se prezuma pentru ca divortul in sine presupunere o lipsa de intelegere intre parinti. De aceea parintii trebuie sa-si exprime explicit si voluntar dorinta de a-si exercita drepturile parintesti in comun.

@custodie.comuna: Eu vorbesc aici de custodie comuna benevola, obtinuta prin acodul parintilor. Aceasta exista dar nu este uzitata. Din cate stiu eu dumneavoastra sustineti ideea custodiei comune fortate. In care parintii sa fie obligati la exercitarea drepturilor parintesti in comun. Acea nu exista si in opinia mea nici nu trebuie sa existe. Sunt un adversar al acestei idei de custodie comuna fortata.
@ermetic are dreptate! Daca si numai daca parintii se inteleg – si (se constata ca) amandoi au conditii sa creasca minorii – instanta va lua in considerare cererea lor. Adica, daca acesti parinti (doi cunosc! ) se inteleg ca un minor sa locuiasca o luna (sau mai mult) la unul, o luna (sau mai mult, sau mai putin) la celalalt etc s.a.m.d. instanta poate admite intelegerea. O asemenea intelegere intre adulti ar fi benefica minorilor si nu numai! S-ar dovedi – printre altele – ca acei parinti pot trece peste orgolii personale in interesul copiilor!

Pe de alta parte, e absurd a fi impotriva “incredintarii comune” “fortzate”! Nu toti tatii sunt betivi violenti daca nu mai vor sa traiasca langa femeia care e mama copilului… Barbatii pot fi la fel de responsabili ca si femeile, chiar daca nu asa “closti” – desi sunt femei care au obtinut incredintarea copilului si l-au trimis la tzara, la bunici; ceea ce nu mi se pare corect! Un sot care-si paraseste sotia nu inseamna ca nu-si iubeste copilul! Ca sunt cazuri, fie, dar sunt o multime de exceptii – si, astfel (prin numarul mare), n-ar mai fi exceptii!
De ce e absurd sa fi impotriva incredintarii comune fortate. Este utopic sa crezi ca drepturile parintesti se pot exercita efectiv in comun daca nu exista acord intre parinti. Este un nonsens. E clar ca la prima decizie pe care trebuie s-o ia in comun asupra cresterii copilului vor ajunge in instanta. Exercitarea in comun a drepturilor parintesti presupune in mod necesar acord altfel e "teatru de razboi". O astfel de situatie nu ar fi in interesul superior al copilului. El insusi ar fi "poligonul de trageri" al parintilor.
Utopie? Trebuie sa recunosc public: regret din suflet ca v-am aplaudat pentru ca mi-ati dat impresia ca vedeti clar lucrurile (cel putin la acest subiect, strict - dar am refuzat sa fac "legatura" cu alte postari ale dv)!

Utopie cred numai "unilateralii"! Care e diferenta intre o femeie care nu mai alapteaza si un barbat? Cu ce e unul mai indreptatit decat altul sa creasca un copil? Daca tipul ramane vaduv e de admirat ca-si creste copilul si e apreciat ca se descurca foarte bine! Hai sa mai potolim chestia cu "mama" e cea mai cea ca parinte! O fi! Dar nu in toate caxurile!
Daca ar fi utopie nu s-ar fi "inventat" "custodia comuna" in state care sunt considerate "leaganul democratiei".

Lasati deoparte prejudecatile conform carora mama e cea care... Nu e cu nimic mai buna decat tatal - in prea multe cazuri!

Sunteti o femeie care-si creste copilul singura? Altfel nu-mi explic aceasta atitudine radicala si... de prost gust!

Alte discuții în legătură

Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Custodia comunã este prevãzutã sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca ... (vezi toată discuția)