avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... legislatie privid donatii si sponsorizari in scopuri ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

legislatie privid donatii si sponsorizari in scopuri caritabile

Buna ziua,

As dori sa organizez un concert cu scopuri caritabile, toti bani sa fie donati catre case de copii.
Va fi organizat de un ONG si bani vor fi integral donati.
Bani obtinuti din sponsorizari vor acoperice cheltuieli vor fi nevoi, iar tot ce ramane va fi donat.

Doresc sa aflu mai multe informatii despre 2 lucruri:

1. Legea donatie (care este, si de ce am nevoi pentru ca totul sa fie legal)

2. Legislatia privind sponsorizarile

Mentionez ca nu am mai facut asa ceva pana acum, si orice indrumare ar fi de mare ajutor.

Eu vreau sa organizez acest evenment din dorinta de a ajuta si totul se bazeaza pe voluntariat.

Multumesc anticipat
Bogdan
Cel mai recent răspuns: BogdanSB , utilizator 10:35, 22 Iunie 2010
1.Definitie

Contractul de donatie reprezinta actul juridic prin care o persoana numita donator transfera dreptul de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri determinate, unei alte persoane, numita donatar, care le accepta.

Reglementarea conditiilor de forma si de fond in vederea incheierii contractului de donatie apare prevazuta in dispozitiile articolelor 801 si 942 si urmatoarele din Codul civil.

Regula in materia incheierii contractului de donatie este aceea ca se incheie numai in forma autentica, la notariat, forma ceruta de lege pentru insasi validitatea incheierii acestuia potrivit art. 813 din Codul civil, sub sanctiunea nulitatii absolute a acestuia.

2. Donatiile efectuate de persoanele juridice

Cod Fiscal

Art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

Astfel donatiile sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil pentru ca nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Societatea comerciala este o persoana care, in schimbul prestatiei sale, trebuie sa obtina un beneficiu. Acest lucru nu se poate face decat printr-o sponsorizare, prin care obtine popularizarea numelui si o reducere a impozitului, sau mecenat un act de caritate, in schimbul caruia obtine o reducere a impozitului.

Art. 21.

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

1. este în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;

2. nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

2.Donatiile efectuate de persoanele fizice

Cod Fiscal

Art. 48.

(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:

e) donaţii de orice fel;

In cazul persoanelor fizice ce desfasoara activităţi independente donatiile nu sunt cheltuieli deductibile de la plata impozitului pe venit.


site CECCAR

Nu e mare lucru. Ganditiva ca la orice operatiune economica(venituri-cheltuieli).Problema se pune numai la deductibilitatea cheltuielilor pe caz concret.(a ONG nu se pune problema)

si un link util :
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
ContSters109653, utilizator
BogdanSB a scris:

Buna ziua,

....................
Doresc sa aflu mai multe informatii despre 2 lucruri:

1. Legea donatie (care este, si de ce am nevoi pentru ca totul sa fie legal)

2. Legislatia privind sponsorizarile

........
Multumesc anticipat
Bogdan


1. Contractul de donatie este prevazut in Cartea III, Titlul II, Cap. I, Cod civil, unde se precizeaza ca donatiunea este un act de liberalitate prin care donatorul da ireversibil un lucru donatarului care-l primeste.

2. Pentru sponsorizare exista Legea nr. 32/1994, privind sponsorizarea.
[ link extern ]
Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru timpul acordat
Bogdan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre donatiile anonime in bani ovidiuleo ovidiuleo As vrea sa stiu cum pot primi donatii de la donatori (mai mult sau mai putin) anonimi. Vreau sa pun pe un site o pagina pentru donatii si sa pun un cont, o ... (vezi toată discuția)
Legea sponsorizarii ARKzad ARKzad care este suma maximă cu care poate un sponsor persoană juridică să sponsorizeze un beneficiar?se poate face o sponsorizare cu o suma fixă lunară pentru ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare fefe48 fefe48 buna dimineata....daca Legea nr. 32/1994, legea sponsorizarii, este in vigoare as dori sa aflu ce avantaje are o companie care sponsorizeaza un act de ... (vezi toată discuția)