buna ziua. as dori sa ma ajutati intr-o problema.
in 2009 luna aprilie nu am acordat prioritate unui vecin, pt ca eu aveam prioritate si el s-a enervat, a intors masina si a venit dupa noi cu viteza (in masina mai eram cu tatal meu si cu un amic) . tatal meu a coborat din masina pe partea dreapta, si nu a mai avut timp sa se retraga spre trotuar, fapt pentru tatal meu a fost lovit de masina condusa de vecin ( a fost agatat cu oglinda de la masina) si l-a trantit in tufele de liliac, rupandu-i haina de la costum, dar noi nu am mai depus plangere pt ca a produs acea vatamare corporala asupra tatalui meu, pt ca ne-a amenintat ca ne da foc la casa, si ne-a fost frica deoarece este vazut in compania multor tipi dubiosi.
Prima mea intrebarea este daca ACUM, mai putem depune plangere pt vatamare corporala? mentionez ca mai pastram haina deteriorata a tatalui meu si capacul oglinzii de la masina lui. daca raspunsul este afirmativ cum procedam?
A doua intrebare este daca putem depune si plangere pt ca ne-a amenintat ca ne da foc la casa, si cum procedam.
Va multumesc anticipat.
a trecut 60 de zile in care puteati face plangere pt vat corporala,,,,,,deci,,,nu se poate,,,,iar pt amenintzari,,,,,trebuie sa depuneti o plangere la politie
Din pacate termenul in care ati fi putut sa depuneti plangerea s-a prescris , si oricum daca doar a avut hainele rupte si nu exista un certificat medico-legal care sa ateste gravitatea leziunilkor suferite precum si nr. de zile de ingrijiri medicale, nu stim daca era o vatamare corporala. De asemenea si termenul in care putea fi depusa plangerea pentru amenintare este prescris.
Dupa trecerea termenului de 2 luni, nu se mai poate depune plangere prealabila. A solicitat certificat medico legal la acea data, pentru a ne putea da seama ca s-a comis infractiunea de vatamare corporala?
Din cele expuse era vorba de un accident de circulatie.
Articolul 180 cod penal are urmatorul cuprins:"(alin.1)Lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Alineatul [3] prevede : " Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate" ;
Asadar intrucat dvs nu v-ati incadrat intr-un nr. de zile de ingrijiri medicale primite de victima *(tatal dvs)accidentului actiunea penala NU se putea pune in miscare din oficiu de catre Politie, mai ales daca partea vatamata nu a ales sa depuna o asemenea reclamatie impotriva autorului accidentului. In plus , conform art. 143 CPP aceasta lipsa a plangerii prealabile este un caz care inlatura raspunderea penala
Art. 143 Cod de Procedura Penala instituie drept cauza care inlatura raspunderea penala : Lipsa plangerii prealabile
(1) In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plangeri inlatura raspunderea penala.
Mai mult de atat Alineatul [4] al art. 180 Cod Penal Roman. prevede faptul ca " Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu"
Mai mult de atat, aceasta impacare a partilor se constituie intr-o noua situatie care duce la inlaturarea raspunderii penale.
Art. 144 din Codul de Procedura Penala: Impacarea partilor
(1) Impacarea partrilor in cazurile prevazute de lege inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila.
Deci este prea tarziu.
buna ziua .
pt. savarsirea infractiunii de vatamare corporala nu mai puteti face plangere penala .
in ceea ce priveste amenintarile, puteti depune plangere la politie. va trebuie martori in acest sens .