Probabil ca fapta se incadreaza la infractiunea prevazuta si sanctionata de art.196 C.pen. (Divulgarea secretului profesional). Spun probabil pentru ca este o infractiune care nu este usor de dovedit. Este o infractiune la care se pune in miscare actiunea penala doar la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Infractiunea consta in divulgarea, fara drept, a unor date, de catre acela caruia i-au fost incredintate sau de care a luat cunostinta in virtutea profesiei sau functiei, daca fapta este de natura a aduce prejudicii unei persoane.
Obiectul juridic principal consta in relatiile sociale referitoare la libertatea persoanei de a incredinta secrete altor persoane care exercita anumite profesii sau functii, fara temerea ca acestea vor fi divulgate, precum si de a nu i se divulga secretele de care o alta persoana a luat cunostinta in virtuteaprofesiei sau functiei. Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale cu caracter patrimonial, daca prin divulgarea secretului se produce un prejudiciu material, sau in relatiile sociale referitoare la demnitatea persoanei, daca divulgarea secretului constituie, in acelasi timp, si o incalcare a demnitatii.
Subiectul activ este calificat, infractiunea putand fi savarsita numai de catre o persoana care exercita o profesie sau functie in virtutea careia i se incredinteaza sau afla date referitoare la viata personala a cuiva. Din aceasta categorie fac parte: avocatii, notarii, medicii, farmacistii, salariatii din domeniul asigurarilor de sanatate, preotii, functionarii bancari etc..
Latura obiectiva. Elementul material al laturii obiective consta intr-o actiune de divulgare a datelor care i-au fost incredintate faptuitorului sau de care acesta a luat cunostinta in virtutea profesiei sau functiei. Divulgarea trebuie sa se refere la anumite date cu caracter secret. Au caracter de date care nu pot fi divulgate orice fel de fapte, imprejurari, manifestari legate de viata personala a cuiva care, prin natura lor, prin vointa celui la care se refera sau potrivit legii, nu trebuie cunoscute de alte persoane.
Divulgarea trebuie sa fie de natura a aduce prejudicii unei persoane. Nu este necesar ca fapta sa produca un prejudiciu efectiv, fiind suficient ca, prin savarsirea ei, sa se creeze posibilitatea producerii unei asemenea urmari.
Urmarea imediata consta intr-o incalcare a libertatii persoanei.
Raportul de cauzalitate intre fapta de divulgare si urmarea socialmente periculoasa trebuie sa existe.
Trebuie sa demonstrati, asadar, ca persoana respectiva este cea care a divulgat secretul sau ca doar respectiva persoana putea sa faca acest lucru. De-asemenea trebuie sa demonstrati ca fapta a fost de natura sa va creeze un prejudiciu.
Succes!