avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legal sau ilegal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legal sau ilegal?

Va deranjez din nou cu o problema:
Sora mea a lucrat la o firma de confectii timp de 4 ani , ocupind un post care necesita calificare, dar in cartea de munca fiind trecuta muncitor necalificat.As dori sa stiu daca firma nu trebuia cumva in timpul asta sa o califice sau nu se mai face asa ceva?
In momentul in care firma respectiva "a dat faliment" angajatii au fost preluati de o alta societate (de fapt aceiasi oameni conduceau ambele societati) mult mai mare dar lucrurile nu s-au scimbat cu nimic. Aceeasi munca (are in subordine 20 de fete care lucreaza in fel de fel de masini si sunt si ele muncitoare necalificate) aceeasi calificare(adica lipsa de calificare) , aceiasi bani(adica salariul minim pe economie)!
As dori sa stiu daca este legal sau ilegal si ce se poate face intr-o asemenea situatie ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 00:16, 9 Iunie 2007
in afara de salarizare nimic ilegal:((
Deci un sef de linie dintr-o fabrica de confectii este trecut in cartea de munca "muncitor necalificat" este platit ca atare, si dupa legile romanesti este corect ! Nasol...
La preluarea angajatilor de noua societate, cam acum 10 luni, a stat o luna acasa, avand deci intrerupere in cartea de munca.
O impiedica acea intrerupere daca vrea sa intre acum in somaj ?
pai da impiedica, trebuie min 12 luni consecutive.

Daca e incadrata ca muncitor necalificat nu poate fi trasa la raspundere pentru erori in indeplinirea sarcinilor unui sef de linie ( nivel 1 de calificare: căruia i se asociază competenţe profesionale care implică aplicarea cunoştinţelor în activitatea profesională, din diverse domenii de activitate, activitate caracterizată prin rutină şi sarcini de lucru previzibile).

In somaj poate sa intre doar daca este concediata pt motive ce nu tin de persoana ei, deci nu ajunge sa vrea.....
Iar acea luna nu ar impiedica-o. Conditia e sa aiba 12 luni lucrate in ultimele 24.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calificare pe post in cadrul societatii tudorpetrica tudorpetrica ce se intimpla cu salariatii care au fost angajati ca muncitori necalificati (in confectii) si totusi ei lucreaza in masina de cusut? Am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)
Angajare muncitor priceput dar fara calificare atestata atenastef atenastef [i]Buna ziua, Societatea noastra doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de presator metale la rece. In urma anuntului s-au prezentat doua ... (vezi toată discuția)
Calificat sau necalificat? laurentiaghinea laurentiaghinea Sunt angajata ca operator mase plastice de 2 ani la o societate,am absolvit liceul de constructii masini,cu diploma de bac si meseria de mecanic masini si ... (vezi toată discuția)