avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare muncitor priceput dar fara calificare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare muncitor priceput dar fara calificare atestata

Buna ziua,
Societatea noastra doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de presator metale la rece. In urma anuntului s-au prezentat doua persoane care au prestat aceasta meserie - dar care nu au calificarea necesara (nu au mentionat curs calificare/formare pe aceasta meserie sau inrudit).
Una dintre ele, a fost angajata ca "muncitor necalificat vopsitorie" (1 an si 4 luni)-cum este mentionat in carnetul de munca la vremea respectiva, dupa care a fost schimbata meseria si locul de munca - "presator metale la rece",activitate prestata 8 luni si 14 zile. Mentionez faptul ca pregatirea scolara este de 10 clase (gimnaziu) si o calificare la locul de munca - 6 luni, ca vopsitor si unde este mentionata si o adeverinta eliberata din anul 1980, dar pe care se pare ca n-o mai gaseste.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez :
- angajare ca necalificat ptr o perioada determinata - timp in care sa urmeze un curs de calificare/formare profesionala pe meserie (asta
daca angajatorul este de acord cu formarea profesionala)
- sau sa iau in consideratie inscrisul din carnet munca , ca presator metale , dar ptr care nu am un certificat in sustinere;
- sau vopsitor - cu adeverinta din anul 1980 care este mentionata in carnetul de munca, dar nu-si mai gaseste "hartia". In acest caz a-si putea dupa o perioada de 2-3 luni sa-i fac un transfer intern de la atelierul unde este vopsitor la atelierul cu prese mecanice??? Imi dau seama ca cele doua meserii n-au nimic in comun.

va multumesc, Ana



Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:36, 26 Ianuarie 2014
Angajati doar muncitori calificati pentru posturi la care au nevoie de o calificare, de o diploma. In cazul unui accident de munca al unei astfel de persoane, chiar si cu instructajul SSM facut, administratorul este in totalitate raspunzator de producerea accidentului intrucat a incredintat astfel de sarcini unei persoane care nu era pregatita profesional pentru o asemenea munca.
Iar pregatirea profesionala se dovedeste cu inscrisuri, indiferent de capacitatea lucratorului.
Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.

Prin urmare, il puteti angaja pe functia anterior detinuta la fostul angajator.
Nu ai ce aptitudini sa verifici la persoana care nu este calificata profesional intr-un domeniu, iar calificarea o dau actele de studii. Prima data se verifica actele de studii apoi, daca se doreste o verificare teoretica, si in final si verificarea practica.
Nu poti pune la strung un necalificat, chiar daca iti spune ca are experienta practica. Daca sufera un accident, administratorul este singurul responsabil intrucat persoana nu era calificata pentru o astfel de munca, indiferent de ce munci a prestat anterior.
Este doar o ipoteza . Nu scrie nicaieri ca nu poti angaja o persoana care are aptitudini pentru o anumita meserie.
Intr-adevar, insa aici e vorba de riscuri. Nu se compara un vanzator cu un strungar. Riscurile sunt diferite si deci si posibilitatea de producere a accidentelor de munca e diferita.
In situatia in care ai un accident de munca iar salariatul tau nu e calificat pe postul pe care lucreaza, administratorul va raspunde integral, mergand pana la dosar penal daca urmarile sunt deces sau invaliditate.

Alte discuții în legătură

Angajare 1961anastefan 1961anastefan Societatea doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de tinichigiu industrial- COR 721304. S-a primit o solicitare (cerere+CV) la care persoana ... (vezi toată discuția)
Calificarea angajatului DianaTrisca DianaTrisca Buna, Cum este cel mai corect sa angajezi o persoana, in functie de calificarea sau in functie de experienta in munca. De exemplu, pentru postul de tamplar, ... (vezi toată discuția)
Angajare Vioreld Vioreld Buna seara. Un salariat care nu are diploma de calificare, dar a muncit in domeniu (zidar, zugrav, lacatus etc) poate fi angajat pe o functie din cele ... (vezi toată discuția)