avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calificarea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calificarea angajatului

Buna,
Cum este cel mai corect sa angajezi o persoana, in functie de calificarea sau in functie de experienta in munca. De exemplu, pentru postul de tamplar, o persoana care are o calificare in alt domeniu sau pur si simplu calificarea respectiva nu o regasesc in codul CAEN si nici nu o pot asocia cat de cat cu altceva (pentru domeniul de activitate al firmei) si persoana in cauza are o experienta pe acest postul de tamplar de 10 ani (conform cartii de munca), il pot angaja? sau il pun necalificat (lucreaza dinainte de `89 si a lucrat ca barman si tamplar).Am sunat la AJOFM, acestia m-au trimis la ITM, iar cei de la ITM mi-au raspuns ca ei sunt o institutie de control nu de consultanta...

:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 6 Mai 2015
Pentru a fi angajat ca si tamplar evident ca are nevoie de un certificat de calificare in aceasta meserie.
Insa, in situatia in care lucrarile pe care trebuie sa le execute nu sunt complexe, poate fi incadrat ca si muncitor necalificat - care sa aiba in fisa postulu ( obligatoriu ) absolut toate activitatile pe care le desfasoara.
Aceasta este o conditie obligatorie - altfel riscati sa aveti mari probleme la un control sau - doamne fereste - in cazul unui accident de munca.
Angajarea se face funcție de actele de studii...de calificare.
Deci nu-l puteți angaja tâmplar dacă n-are un act de calificare doveditor: certificat/ atestat/ diplomă, etc.
Il puteti angaja ca si tamplar , daca are o activitate de 10 ani in acest domeniu si mai ales ca o are inscrisa in carnetul de munca.

Art.29 alin.1 C.mun. : Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
Art.29 alin.1 C.mun. : Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea

Mi se pare corecta abordarea, dar am retineri, in sensul ca aptitudinile profesionale sunt in baza acestor certificate de calificare profesionala.
De asemenea mi s-a mai spus de catre o persoana care lucreaza in domeniu ca nu pot angaja fara calificare indiferent de domeniu.
Totusi mi se pare absurd ca o persoana care a lucrat 10 ani pe acest post sa nu o pot incadra pe acelasi post. E trist si are un impact psihologic negativ asupra persoanei in cauza

:(
V-ar putea contrazice destul situatii practice in ceea ce priveste ca aptitudinile profesionale sunt in baza acestor certificate de calificare profesionala.

In opinia mea, consider ca o puteti angaja .

Luand ca analogie situatia unui PFA , si anume : printre documentele care atesta pregătirea sau experienţa profesională se numara , dupa caz, carnetul de muncă al solicitantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare muncitor priceput dar fara calificare atestata atenastef atenastef [i]Buna ziua, Societatea noastra doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de presator metale la rece. In urma anuntului s-au prezentat doua ... (vezi toată discuția)
Incadrare mecanic utilaje Corina Dina Corina Dina Va rog mult sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarea situatie : O persoana este angajata intr-o fabrica ( domeniu - constructii , prefabricate beton , mai ... (vezi toată discuția)