avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare mecanic utilaje
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare mecanic utilaje

Va rog mult sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarea situatie :
O persoana este angajata intr-o fabrica ( domeniu - constructii , prefabricate beton , mai exact ) si este momentan incadrata ca muncitor necalificat . Are calificare de mecanic agricol ( atestat) insa evident nu poate fi incadrata asa aici. Ar dori sa fie incadrata ca mecanic utilaje . Este posibil acest lucru in lipsa unei diplome/certificat pentru exact aceasta ocupatie ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Dina , utilizator 14:00, 24 Aprilie 2012
In principiu, fara a avea o astfel de calificare nu poate fi angajat ca mecanic utilaje ... insa, daca angajatorul decide angajarea lui atunci nu ar fi vreo problema daca dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei respective constata ca poate fi angajat pe functia respectiva.
Va multumesc mult pentru raspuns . Si in continuare v-as mai intreba....
Cum spuneam , persoana respectiva este deja angajata societatii . Ceea ce isi doreste este aceasta promovare . Dar nu stiu daca angajatorul are dreptul sa o incadreze ca mecanic utilaje in aceste conditii , chiar daca are aptitudinile si cunostintele necesare . Este obligatoriu ca ocupatia din fisa postului sa fie sustinuta si dovedita prin diploma? Pot fi probleme , de exemplu , in cazul unui control ITM ? Sau Doamne fereste , in cazul unui accident de munca ? Nu stiu exact cum si unde este reglementata aceasta chestiune ,corelatia dintre ocupatia din fisa postului si diploma din dosarul personal.

Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Corina Dina, utilizator
Asa cum am mai spus mai sus, in principiu, fara a avea o astfel de calificare nu poate fi angajat pe functia respectiva ... depinde si de mentalitatea celor acre ar veni in control ... in locul lipsei acestei dip[lome, angajatorul poate intocmi un dosar din care sa reiasa ca a verificat in prealabil aptitudinile profesionale ale persoanei respective.
Va multumesc inca o data . Una cu alta ar putea fi probleme . Ce mi-ati putea spune in legatura cu acele calificari la locul de munca ce se practicau la un moment dat ? Exista reglementari legale pentru aceasta posibilitate ?
Conform prevederile art.7 alin. (2) din OG nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, formele de realizare a formarii profesionale a adultilor sunt:
a) cursuri organizate de furnizorii de formare profesionala;
b) cursuri organizate de angajatori in cadrul unitatilor proprii;
c) stagii de practica si specializare in unitati din tara sau din strainatate;
d) alte forme de pregatire profesionala prevazute de lege.

La art. 18 alin (3) si (4) din acest act normativ se dispune ca angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective. Certificatele au recunoastere nationala numai daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.

In consecinta daca angajatorul a organizat cursuri pentru calificarea in meseria de mecanic utilaje se va elibera salariatilor certificate de absolvire a caror valibilitate difera in functie de cele mai sus expuse.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Angajare cf certificat de calificare ContSters31759 ContSters31759 Va rog, sa-mi spuna cineva daca pot angaja in functia de mecanic utilaj pe cineva cu certificat de calificare mecanic imbunatari funciare. Va multumesc!! (vezi toată discuția)
Functie andrapanait andrapanait Buna ziua. Pot incadra un sudor pe functia de mecanic utilaje? Multumesc (vezi toată discuția)
Diploma suciu_diana suciu_diana Buna ziua, in cazul in care un trainer de vanzari sustine cateva ore (are diploma de formator, insa actioneaza si ca angajat al unei societati ce ... (vezi toată discuția)