avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare muncitor priceput dar fara calificare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare muncitor priceput dar fara calificare atestata

Buna ziua,
Societatea noastra doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de presator metale la rece. In urma anuntului s-au prezentat doua persoane care au prestat aceasta meserie - dar care nu au calificarea necesara (nu au mentionat curs calificare/formare pe aceasta meserie sau inrudit).
Una dintre ele, a fost angajata ca "muncitor necalificat vopsitorie" (1 an si 4 luni)-cum este mentionat in carnetul de munca la vremea respectiva, dupa care a fost schimbata meseria si locul de munca - "presator metale la rece",activitate prestata 8 luni si 14 zile. Mentionez faptul ca pregatirea scolara este de 10 clase (gimnaziu) si o calificare la locul de munca - 6 luni, ca vopsitor si unde este mentionata si o adeverinta eliberata din anul 1980, dar pe care se pare ca n-o mai gaseste.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez :
- angajare ca necalificat ptr o perioada determinata - timp in care sa urmeze un curs de calificare/formare profesionala pe meserie (asta
daca angajatorul este de acord cu formarea profesionala)
- sau sa iau in consideratie inscrisul din carnet munca , ca presator metale , dar ptr care nu am un certificat in sustinere;
- sau vopsitor - cu adeverinta din anul 1980 care este mentionata in carnetul de munca, dar nu-si mai gaseste "hartia". In acest caz a-si putea dupa o perioada de 2-3 luni sa-i fac un transfer intern de la atelierul unde este vopsitor la atelierul cu prese mecanice??? Imi dau seama ca cele doua meserii n-au nimic in comun.

va multumesc, Ana



Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:36, 26 Ianuarie 2014
Fiecare isi asuma riscul , atat salariatul cat si angajatorul. De asemenea, chiar daca este calificat pentru acea functie riscul de a se produce evenimente exista.
Multumesc.
Am pus aceasta intrebare deoarece persoana pe care dorim s-o angajam, dupa cum am mentionat mai sus, a fost angajata initial ca muncitor necalificat, ca apoi sa i se modifice meseria, dar fara a avea calificarea necesara - de presator metale.

In momentul de fata aceasta persona este angajata la o societate , cu CIM -perd.determinata pana la data de 31.01.2014, dar ca muncitor necalificat "oficial", iar "neoficial "presteaza activitatea de sudor.

Am comunicat sefului meu, ca putem angaja aceasta persoana , in prima faza ca muncitor necalificat, pe durata determinata de 1(2) luna, timp in care sa urmeze curs de calificare printr-un formator, ca apoi dupa, obtinerea certificatului sa-i modificam meseria si locul de munca.

Seful meu n-a zis nici da nici nu, dar mi-a sugerat sa fac o intrebare la ITM cu privire la perioada care este mentionata in acel carnet de munca (necalificat, iar apoi presator-dar fara calificare) cu alte cuvinte ...sa-i dau pe alti "in gat " la ITM.

Oricum va multumesc pentru lamuriri, iar daca nu aveti nimic impotriva, am sa-i listez sefului meu raspunsurile primite de la dvs., ca persoane care aveti experienta juridica pe probleme de legislatia muncii.
@freeelis

E adevarat dar raspunderea nu va mai fi aceeasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare 1961anastefan 1961anastefan Societatea doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de tinichigiu industrial- COR 721304. S-a primit o solicitare (cerere+CV) la care persoana ... (vezi toată discuția)
Calificarea angajatului DianaTrisca DianaTrisca Buna, Cum este cel mai corect sa angajezi o persoana, in functie de calificarea sau in functie de experienta in munca. De exemplu, pentru postul de tamplar, ... (vezi toată discuția)
Angajare Vioreld Vioreld Buna seara. Un salariat care nu are diploma de calificare, dar a muncit in domeniu (zidar, zugrav, lacatus etc) poate fi angajat pe o functie din cele ... (vezi toată discuția)