avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... frate decedat -- eu ce pot face?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

frate decedat -- eu ce pot face?

Buna ziua tuturor.
Cineva a accidentat mortal pe fratele meu in sept anul trecut.
Sa intervenit prin societatea de asigurari sa intervina repede cu niste bani pe care insa i-am refuzat, cu intentia de a merge pe calea procesului.
Acum avocatul nostru o da inapoi ca e mai bine totusi sa luam banii si gata sa semnam actele ca nu mai e nici o pretentie asupra vinovatului.
Mentionez ca dosarul e inca la procuror iar procesul inca nu a inceput
Ce se poate face?
E mai bine de luat acei bani sau sa mergem pe calea procesului?
Mentionez ca fratele avea 25 de ani si era subofiter ISU si necasatorit.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:02, 23 Noiembrie 2010
In primul rand,sincere condoleante.
Aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila si sa solicitati atat despagubiri civile de la inculpat ,cat si daune morale.
Pentru aceasta mergeti la organul de urmarire penala pentru a da o declaratie in care va constituiti parte civila si prin care solicitai si daune morale
Trebuie ca aceasta cerere sa fie dovedita cu acte,martori,alte probe admise de lege.
In cadrul probatoriilor cu acte/inscrisuri trebuie sa faceti dovada cheltuielilor facute cu ingrijirea,inmormantarea,datinile de pomenire,etc.
Pastrati si adunati toate bonurile ,chitantele,facturile care dovedesc toate cheltuielile facute in acest sens.
Totul insa va depinde si de cum va stabili culpa autorului accidentului organele de urmnarire penala si instanta
Societatea asiguratoare va plati daunele morale si materiale cauzate de tragicul eveniment.
Parerea mea este sa va exprimati vointa in acest sens.
Cazul meu cu fratele este ff clar:Inculpatul a patruns pe contrasens(probabil a adormit),in linie dreapta.
In masina au mai fost tatal meu, un unchi si nasul fratelui meu care a decedat si el pe loc.Deci doi morti si doi raniti.familia nasului decedat a luat 140000miilei de la aliantz tiriac(societatea asiguratoare),unchiul ranit 15000.Pentru noi sau dat 80000 pe care i-am refuzat deocamdata.
Acum intrebarea mea este daca am facut bine sau nu?In familie am stabilit pretenti mai mari(numai cheltuieli de inmormantare au fost de circa 20000).
Va multumesc
Sincere condoleante .
Indiferent ca ati semna actul prin care renuntati la orice pretentie din partea inculpatului , actiunea penala nu se stinge , iar acesta va ajunge in fata instantei pentru a fi judecat sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa .
Intr-adevar , renuntarea la pretentiile materiale in ceea ce il priveste pe autorul faptei , constituie o dovada temeinica de indreptare in fata instantei prin inlaturarea consecintelor rezultate ca urmare a savarsirii infractiunii . In dovedirea pretentiilor dvs pe care le ridicati ca parte civila in cursul procesului penal , trebuie sa administrati materialul probator necesar in vederea stabilirii corecte a cuantumului despagubirilor materiale . Daca avocatul dvs da inapoi , puteti rezilia contractul cu acesta si sa va angajati un alt avocat .
In ceea ce priveste daunele morale , acestea vor fi destul de scazute , datorita faptului ca fratele dvs nu era intretinator de familie .
Din cate am inteles , nici dvs , niciun alt membru al familiei nu era in intretinerea defunctului , iar acesta nu era nici casatorit .
Pana la citirea actului de sesizare a instantei de judecata (rechizitoriul ) va puteti contitui parte civila, precizand , defalcat, sumele de bani cu titlu de despagubire , ce consitutie daune morale si materiale .
Poate fi solicitata , pana la concurenta valorii probabile (care arata intinderea pagubei, prin inscrisuri ), insitutuirea masurii sechestrului asigurator.

Ulterior, daca din cercetarea judecatoreasca reiese ca prejudiciul a fost unul mai insemnat, puteti reveni asupra sumei precizate initial.


Alte discuții în legătură

Despabubiri ???? floaredecolt2011 floaredecolt2011 Buna seara! in urma unui accident rutier in care fiica mea a murit, am cerut despagubiri materiale in valoare de 50 000 de euro si morale in valoare de 150 000 ... (vezi toată discuția)
Daune morale accident rutier soldat cu deces neagu adriana neagu adriana Fiul meu in varsta de 18 ani a fost accidentat mortal de un sofer baut.Impreuna cu fetita mea in varta de 16 ani se intorceau acasa mergand regulamentar pe ... (vezi toată discuția)
Deces accident rutier mai2017 mai2017 In urma cu doi ani fratele meu a decedat intr-un accident rutier in Germania.Era pasager intr-o masina inmatriculata in Germania.Conform legislatiei din ... (vezi toată discuția)