avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier. Vinovat moral. Daune.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier. Vinovat moral. Daune.

Buna Ziua! Am avut parte de un accident in care au fost implicate 3 masini din care doar 2 au intrat in coliziune. Eram pe un drum cu 3 benzi pe sens. Pe prima banda o masina care stationa a pornit fara sa se asigure si mi-a taiat fata in cativa metrii, neputand sa evit coliziunea doar franand am tras stanga de volan astfel intrand partial si pe banda 3, evitand accidentul. Dar aici am fost lovit de un alt auto ce circula pe banda 3. Am fost la politie inclusiv persoana care a provocat accidentul si a declarat in scris ca nu s-a aigurat ... politistul a spus ca el este vinovatul moral pentru ca nu a fost implicat in coliziune iar legea nu prevede sanctiunii pentru acesta iar eu sunt vinovatul material pentru ca am fost implicat intr-un accident din care au rezultat avarii astfel eu am fost amendat. Sunt eu vinovat si terbuie sa despagubesc persoana cu care am intrat in coliziune din moment ce am fost obligat sa efectuez manevre de evitare ?
Pot sa imi recuperz dauna de la cel care a provocat accidentul si este considerat vionvat moral ?
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 09:44, 22 Iunie 2010
Buna ziua !
In primul rand nu comentez cele constatate, dar legea prevede clar oligatiile conducatorului auto si in ceea ce priveste regulile referitoare la manevre. Astfel , la art. 54 , alin .(1) din OUG 195 / 2002 republicata si actualizata, se prevede clar obligatia: " Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic."
In alta ordine de idei, va sfatuiesc , in temeiul acestor prevederi , a declaratiilor date de conducatorul ce nu s- a asigurat la plecarea de pe loc, a martorilor si a PV de constatare a contraventiei, sa introduceti actiune impotriva celui ce a provocat accidentul, pentru recuperarea pagubei.
Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident din cauza altuia FlorinSecrieriu FlorinSecrieriu Virasem dreapta de pe Bl-dul Uverturii, pe strada Dreptatii, in directia Bl-dul Iuliu Maniu,in sectorul 6, in spatele unui VW Touareg de culoare alba. A mers ... (vezi toată discuția)
Accident auto, stabilire vinovat Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua , nu stiu exact ce sa fac , azi am discutat cu un avocat maine vom merge sa facem acte si apoi vom merge sa vedem dosarul. Ok , deci... Am avut un ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)